Szabályok

2024.04.26. 17:44

Rétvári Bence: a pedofiloknak nincs kegyelem

A kormánypártok benyújtották az Országgyűlésnek az újabb gyermekvédelmi törvényt és az alaptörvény módosítását, amelyek tovább szigorítják a pedofilokra vonatkozó szabályokat - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

 Rétvári Bence kiemelte: az alaptörvény módosítás kizárja, hogy pedofilok vagy segítőik kegyelmet kapjanak. A gyermekvédelmi törvény szigorítása tartalmazza azt is, hogy amennyiben egy magyar állampolgár külföldön követ el pedofil bűncselekményt, akkor is bekerül a hazai pedofil-nyilvántartásba - tette hozzá. 

A pedofil jellegű szexuális bűncselekmények - a kiszabható büntetés mértékétől függetlenül - soha nem évülnek el, és akit pedofil bűncselekmény miatt ítélnek el, az nem bocsájtható feltételes szabadságra, nem kerülhet házi őrizetbe és soha nem kaphat erkölcsi bizonyítványt

 - ismertette a szigorítás további részleteit az államtitkár. Hozzátette, hogy a módosítás értelmében bűncselekményt követ el az a gyermekekkel foglalkozó szakember, aki elhallgat egy tudomására jutott pedofil bűncselekményt. 

Rétvári Bence arról is beszámolt, hogy hamarosan lezárul a gyermekvédelmi intézmények soron kívüli hatósági ellenőrzése, amelynek célja, hogy egyetlen pedofil bűncselekmény se maradjon titokban, minden pedofil ellen büntetőeljárás induljon. 

A pedofilok lebuktatását szolgálta a külsős gyermekvédelmi gyámok alkalmazása is 

- közölte, kiemelve, hogy a szigorításoknak köszönhetően ma már nyolcszor annyi pedofil van börtönben, mint 2010-ben. 

Az államtitkár visszataszítónak nevezte,

 ha egy politikus gyermekek tragédiáját politikai haszonszerzésre használja fel. 

"Azt várjuk el minden politikustól, hogy támogassák a gyermekvédelmi törvénycsomagot, mert így védhetjük meg még jobban a gyermekeket, és kaphatnak még súlyosabb büntetést a pedofilok" - mondta. A gyermek sérthetetlen, a pedofiloknak nincs kegyelem - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában