A Gébárti-tó mellett kirándultak

2024.05.07. 18:30

Sport és kulturális élmények a zalai és vasi látássérülteknek

Tavaly országos kézműves pályázatot írt ki a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete, aminek kiállítása, eredményhirdetése a gébárti alkotóházban volt. Akkor vetődött fel az ötlet, hogy a tavat körülvevő legújabb létesítményekkel is megismerkedjenek, így kedden visszatértek a helyszínre.

Mozsár Eszter

A zalai és vasi látássérültek idén a Gébárti-tavat sétálták körbe

Fotó: Mozsár Eszter

A kirándulókhoz kegyes volt a tavaszi időjárás, így a Fehér Hattyú bisztro melletti közösségi téren gyülekeztek mintegy kilencvenen. A zalaiak meghívására a szomszédos vármegyéből is érkeztek barátok.

A zalai és vasi látássérültek a gébárti Boldogasszony-kápolnát is meglátogatták
Fotó: Mozsár Eszter

– A zalaiakkal rendszeresen látogatjuk a közös programokat, legyen az kulturális vetélkedő, családi nap vagy egyéb rendezvény. Szükség van a sorstársak közelségére – felelte érdeklődésünkre a Vas Vármegyei Látássérült Egyesület elnöke, Bősze György. – Népszerű a lengőteke versenyünk, valamint az egyhetes Együtt élünk elnevezésű komplex, főleg iskolásoknak szóló érzékenyítő programunk. Minden hónap végén klubdélutánokat tartunk, kézműves klubot működtetünk. Természetesen ahányszor tehetjük, kimozdulunk, ez a sok program jól összetartja a közösséget – mondta a vasi szervezet elnöke.

A zalai egyesület elnöke, Choma Balázs arról tájékoztatott, hogy a tavalyi kézműves pályázat során megismert gyönyörű környezet ihlette a mostani találkozót. Az elmúlt évtizedben az Azáleás-völgyben és a Tungsram sportközpontban tartotta mindig a tavaszi találkozót a háromszáz fős megyei szervezet.

– Általában 70-80 aktív tagtársunk tart velünk ezeken az alkalmakon, s állandó partnereink a szombathelyiek, vasiak – tette hozzá az elnök. – Úgy terveztük, hogy ne csak a mozgásról szóljon a mai nap, így kulturális programokat is beiktattunk.

A rövid eligazítást követően elindultak a gát irányába, majd a Makovecz Imre vázlatai alapján készült, 2019-ben felavatott gébárti Boldogasszony-kápolna felé vették az irányt. A különleges szakrális épületnél már várta őket dr. Buksa Ildikó, a Zalai Boldogasszony Alapítvány elnöke. A nyugalmazott onkopszichológus örömmel mesélt a katolikus fenntartású kápolna misztikus keletkezéséről, megvalósításáról, arról, ahogy egy 2009-ben kapott Szűzanya-látomás után az organikus építészet mesterét felkeresve miként lett valóság. Buksa Ildikó a Boldogasszony himnusz eléneklésével búcsúzott a kirándulóktól.

A látássérültek ezután körbejárták a tavat, a pontonhídon keresztül érkeztek a gébárti alkotóházba, ahol az aktuális tárlatokról kaptak tájékoztatást, végül a fasírjel parkon is átsétáltak. A programot ebéddel és tombolasorsolással zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában