A döntő küszöbére lépett a Falco

2024.04.30. 20:16

A ZTE KK hazai pályán sem igazán tudta megnehezíteni a címvédő dolgát

Kedden virradt fel a férfi kosárlabda élvonal elődöntős körének második játéknapja. A Zalakerámia-ZTE KK ennek keretében a címvédő Falco KC-t fogadta, és a kék-fehérek feltett szándéka volt, hogy egyenlítsenek a párharcban. Ehelyett a vendégek elég simán nyertek és nagy valószínűséggel elérték, hogy ebben a szezonban már nem kell jönniük Egerszegre.

Varga Andor

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalakerámia-ZTE KK–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 71-96 (13-22, 21-24, 19-27, 18-25)
Zalakerámia-sportcsarnok, 1920 néző. Jv.: Kapitány, dr. Mészáros, Frányó.
ZTE: Hicks 9/3, Szalay, Paige 13/3, Ikpe 6, Tóth 7. Csere: Csátaljay, Ostojic 14/6, Ona Embo 13/3, Keller I. 4/3, Németh 5, Makkos, Csuti. Vezetőedző: Matthias Zollner.
Falco: Pot 10, Tanoh Dez 4, Benke 12/9, Krivacevic, Tiby 19/6. Csere: Keller Á. 5/3, Perl 2, Pongó 15/15, Kovács 8/3, Jordano 15/15, Barac 6, Verrasztó. Vezetőedző: Milos Konakov.
Kipontozódott: Ikpe (27.), Paige (39.).

A párharc múlt szombati, nyomasztó vasi fölénnyel telt első mérkőzésén alig 8 perc után 30-7-re vezetett a Falco, ugyanebben a pillanatban az elődöntő második találkozóján 11-14 volt az állás – vagyis a zalaiak jobban álltak, de ezúttal sem volt egyszerű dolguk. A ZTE kezdett jobban (6-3), Paige hozta a rá jellemző remek középtávoli tempókat, de a Falco gyorsan lábra kapott és hat perc után vezetett először (9-11). Majd még az első negyed vége előtt volt már egyszer tíz pont felett is az előnye (11-22). Mind a két csapat nagy energiákat fektetett a védekezésbe, ám sikeresebbek a vendégek voltak ezen a téren, ráadásul a vasiak jobban szedték a lepattanókat (11. p.: 7-10), távolról pedig a 12. percig csak ők voltak eredményesek (13-28). A ZTE azonban nem csüggedt, visszazárkózott 20-28-ra (Hicks 5 pontot szerzett ekkor, benne egy tripla), persze hogyan is nézett volna ki, ha a sikerre éhes drukkerek előtt feladja a harcot. Tíz pont körül állandósult a különbség (17. p.: 27-37). A vendégek sokkal inkább játszották a kosárlabdát, míg hazai részről az egyéni megmozdulások voltak előtérben, amit a gólpasszok 3-11-es különbsége is demonstrált. Persze volt, hogy az egyéni játék fényesen bejött, például a félidő hajrájában, amikor Paige végigpumpált egy támadást, majd védővel a nyakán triplát dobott, de ez volt a ritkább.

Az első félidőben mindkét csapat a "közteherviselés" hívének mutatkozott: hazai részről 6, a vendégeknél 9 játékos szerzett pontot és senki nem jutott tíz fölé – Hicks, valamint Pongó és Tiby volt a "gólkirály", egyformán kilenccel. Markáns különbség mutatkozott a távoli dobásoknál (2/8, illetve 7/14), a vendégektől Pongó Marcell hármat is vállalt. A falcós Tiby nagyszünetig 24-es VAL-értékig jutott, a pontjai mellett a 4 kiharcolt fault, illetve a 10 lepattanó (közte 6 támadó) is sokat jelentett ebben.

Ona Embo triplája nyitotta a második félidőt, de Tiby rögtön duplával válaszolt, a fordulat pedig nem jött, sőt (24. p.: 39-59). A Falcóból Benke, majd Jordano is betalált távolról, a vasiak profi produkciót nyújtottak és úgy látszott, nem akarnak a feltétlen szükségesnél több meccset ebben a párharcban sem. Jordano, aki az első meccsen az összes triplakísérletét elrontotta, ezen a találkozón 4/4-es távoli mutatóval állt (26. p.: 43-67), így aztán nem hiányzott a pályáról a vendégek egyik oszlopa, Perl Zoltán, aki csupán 7 percet játszott ezen az estén. Döntő fölényben voltak már a szombathelyiek, a ZTE helyzetét tovább nehezítette Ikpe igen korai kipontozódása. A hazai csapat sem igazán hitt már a sikerben, ezt jól illusztrálta egy jelenet a 29. percben: Paige tessék-lássék futott egy az ellenfélről lecsorgó labda után, Benke viszont több méteres hátrányból indulva előzött és övé lett a játékszer, illetve utána a pont (47-73). Akik a záró negyed elején esetleg még bíztak a csodában, azoknak Pongó a Falco 14. és 15. hárompontos kosarával vette el a kedvét. Nehezen volt érthető a vasi kispad idegessége, amivel 55-79-nél technikait reklamáltak ki maguknak. Zalai oldalon okozhatott volna örömet, hogy a center Ostojic triplát dobott, de az ellenféltől Tiby megmutatta, hogy neki is megy (34. p.: 60-87). Kár, hogy a ZTE nem tudta legalább éles meccsre kényszeríteni a címvédőt, de a Falco (most) jobb (volt) ennyivel.

A vetélkedés pénteken (május 3.) 18 órakor folytatódik az Aréna Savariában.

Matthias Zollner: "Hihetetlen volt az atmoszféra a csarnokban, ez az, amiért a kosárlabdát szeretjük. Büszke vagyok a srácokra, beleadtak mindent, küzdöttek, ahogy csak lehetett, de a Falco nagyon jó csapat. Egy év munka kellene hozzá, hogy az ő fizikalitásukkal fel tudjuk venni a versenyt. Pénteken azonban mindettől függetlenül újra beleadunk mindent, hátha sikerül meglepetést okoznunk."

Milos Konakov: "Nagyon elégedett vagyok, mert a győzelem megszerzésének szándékával érkeztünk és ez sikerült is. Persze ez a play off, nincs még vége a párharcnak, de pénteken szeretnénk lezárni az elődöntőt. Köszönöm a kiváló hangulatot, amit a szurkolók teremtettek."

A másik elődöntőben a Szolnok 93-80-ra nyert az Alba Fehérvár ellen, így a párharc 1-1-re áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában