Történelmi diadal

2024.05.15. 22:15

A Paks hosszabbításban szerzett gólokkal verte a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében (videó)

A Paks hosszabbításban 2–0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

MW

A kupagyőztes paksi csapat ünnepel a trófeával

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Bognár György vezetőedző csapata sokáig emberhátrányban hősiesen védekezve mentette hosszabbításra a finálét, melyet aztán a ráadásban a 31. születésnapját egy napja ünneplő Papp Kristóf fejese döntött el a 98. percben, a slusszpoént pedig Haraszti Zsolt üres kapus gólja jelentette közvetlenül a lefújás előtt.

BOTKA Endre
A paksi Osváth Attila (b) és a ferencvárosi Botka Endre a labdarúgó
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A Paks története legnagyobb sikerét érte el, mert ez az első rangos trófeája - egyúttal a Magyar Kupa huszadik győztese -, miután 2011-ben a bajnokságban, két éve pedig a kupasorozatban lett ezüstérmes. Diadalával a következő idényben az Európa-liga selejtezőjében szerepelhet, míg a Konferencia-ligában a Fehérvár és a Puskás Akadémia indulhat majd a bajnokság alapján.

Bognár György: ez a paksi futballtörténelem óriási pillanata

Bognár György vezetőedző a paksi futballtörténelem óriási pillanatának nevezte, hogy csapata elhódította a MOL Magyar Kupát, miután a szerdai döntőben hosszabbítás után 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost.

„Nem volt egyszerű meccs, a kiállítás beleszólt a forgatókönyvbe. Utána próbáltuk kitolni az időt. Le a kalappal minden játékosom előtt, a védekezés nagyon rendben volt, Szappanos pedig remekül védett. A végén megérdemelten nyertünk, mert a hosszabbításban már jobbak voltunk” - értékelt a 62 éves szakember.

Bognár elárulta, Vécsei Bálint kiállításakor nem gondolta volna, hogy 2-0-ra megnyerik a finálét, akkor csak az járt a fejében, hogyan tudják megtartani a 0-0-t. Ezért a két csatárból az egyiket le kellett szednie, utána viszont szerinte az ellenfélnek kimondottan nagy helyzete nem volt, mert nem tudta túljátszani a paksi védelmet, egyedül Traoré jelentett veszélyt a jobb oldalon.

A paksiak mestere arról is beszélt, hogy mind a Ferencváros 11-esét, mind a Vécsei piros lapját elhamarkodott ítéletnek érezte, előbbi esetben se helyzet nem volt, sőt nem is a Ferencvárosnál volt a labda.

„A paksi futball történetében ez óriási pillanat, ahogy nekem is. Ez a klub húsz éve nagyon tartalmasan dolgozik vezetői és játékos szinten egyaránt, én ebbe néhány éve csöppentem bele. Ez egy megérdemelt és felépített siker” - fogalmazott Bognár, aki elárulta, csütörtökön nem lesz edzés, a fejében pedig már megvan kik játszanak majd szombaton a bajnokság utolsó fordulójában, amikor szintén nyerni akarnak, mert a bajnoki ezüstérem lesz a tét.

BOGNÁR György
Bognár György, a Paks vezetőedzője
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Kollégája, Dejan Stankovic gratulált a Paksnak és az edzőjének is.

„Különös meccs volt, mert sok lehetőséget kihagytunk, de ez semmit nem von le a rivális érdemeiből, mert futott és küzdött az első perctől az utolsóig” - mondta a szerb tréner. „A saját csapatom hozzáállása is jó volt, csak nem sikerült értékesíteni a helyzeteket, ez pedig a futballban megbosszulja magát, ezért nem sikerült megszerezni ezt az értékes trófeát”.

Stankovic utólag úgy vélte, talán jó lett volna lecserélni a sárga lapos Abenát, de emberelőnyben nem gondolta, hogy bekövetkezhet az ő kiállítása. A becserélése után 18 perccel lecserélt Lisztessel kapcsolatban az MTI-nek elárulta, hogy kedden betegség miatt nem edzett és valószínűleg emiatt nem játszott jól, túl sok labdát eladott.

„Ez az elvesztett döntő egyértelműen motivációt jelent a következő szezonra, mert így van még közösen elérendő cél” - jelentette ki a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Stankovic, aki szerint a paksi kiállítás után azért vált veszélytelenebbé a csapata, mert az ellenfél beállt védekezni a 16-osa elé, így nem volt helyük támadni.

Orbán Viktor a közösségi oldalán gratulált a Paksnak és a csapat edzőjének, Bognár Györgynek.

Bár a beharangozott telt ház nem jött össze, így is rekordot jelentő 51 900 néző volt kíváncsi a MOL Magyar Kupa döntőjére, amely ennek megfelelően remek hangulatban kezdődött a Puskás Arénában. A fővárosi drukkerek az egyik kapu mögötti lelátó első két szintjét zöld-fehér színekbe borították, egyúttal kirajzolódott a "Hajrá Fradi" felirat.

A meccs nagy ferencvárosi rohamokkal kezdődött, a válogatott Európa-bajnoki keretébe behívott Szappanosnak már az első percben dolga volt, Abu Fani lövésénél pedig ő is csak nézte, amint a labda elsüvített a jobb kapufa mellett. A paksi kapus az első tíz percben még védte Traoré lövését és ziccerét is. Ezt követően a Paksnak sikerült stabilizálnia a játékát, mert bár továbbra is fölényben futballozott a riválisa, de helyzetei már csak elvétve voltak. Fokozatosan egyre kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, a Paks először szűk félóra után veszélyeztetett, amikor Könyves bombáját Varga Ádám ütötte a keresztléc fölé. 

SZAPPANOS Péter
A paksi Szappanos Péter kapus (k) véd egy lövést a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A Ferencváros majdnem mégis ebben a periódusban szerzett vezetést, ugyanis Szabó János kezezéséért a videobíró segítségével büntetőt ítélt Berke, de a gólkirály Varga Barnabás bal oldalra tartó lövését hárította Szappanos, majd a kipattanónál Traoré próbálkozását is. Szögletet követően pedig Varga remek fejesét tolta ki az ihletett formában védő Szappanos, akinek köszönhetően ugyan eredményben nem került hátrányba a Paks, létszámban viszont igen, mert a korábbi ferencvárosi játékos, Vécsei utolsó emberként fellökte a kiugró Traorét.

Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A második játékrész a fővárosi szurkolók pirotechnikai show-jával és az emberelőnyben futballozó csapatuk fölényével indult, utóbbi viszont teljesen meddőnek bizonyult, mert a kapujuk elé betömörülő paksiak szervezett védekezéssel őrizték a döntetlent. Térfélcserét követően a 62. percig kellett várni az első igazán komoly lehetőségre, de Varga Barnabás kiugrásakor ismét Szappanos védett bravúrral. Ezt leszámítva a fővárosi együttes teljesen hatástalan volt az óriási lelkesedéssel és önfeláldozóan védekező ellenféllel szemben. 

A folytatásra ráadásul kiegyenlítődött a létszám, mert második sárga lapjával Abena is a kiállítás sorsára jutott, ugyanakkor ettől nem változott a játék képe: a Ferencváros támadott, a Paks védekezett. Egyik csapat sem tudott újítani a hajrára, csupán a fővárosiak előtt adódott egy újabb ziccer, de Traoré ezúttal sem tudott túljárni Szappanos eszén, Zachariassen pedig lesről szerzett gólt, így jöhetett a hosszabbítás.

SZABÓ János; PAPP Kristóf
A gólszerző paksi Papp Kristóf (b), valamint csapattársai, Lenzsér Bence (k) és Szabó János
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A ráadás elejét felpörgette a Ferencváros, próbált nagyobb iramot diktálni, azonban nem sikerült betalálnia, öt perc után rendezte a sorait a Paks, majd egy jobb oldali szöglet után Papp közeli fejesével váratlanul előnybe került. A Tolna vármegyei gárda ezt követően folytatta áldozatkész és hősies védekezését, mellyel rászolgált a történelmi diadalra, miután törekvéseit siker koronázta és Szappanos vezérletével megóvta kapuját a góltól 120 percen át, melyből 38-at emberhátrányban küzdött. A slusszpoén sem maradt el, mert az utolsó ferencvárosi szögletnél előrehúzódott Varga Ádám, így közvetlenül a lefújás előtt Haraszti üres kapus góllal koronázta meg a bajnokságban második helyen álló Paks egész éves remek teljesítményét.

A győztes paksi csapat ünnepel
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

MOL Magyar Kupa, döntő:
Paksi FC-Ferencvárosi TC 2–0, hosszabbítás után

Puskás Aréna, 51 900 néző, v.: Berke

gólszerzők: Papp (98.), Haraszti (122.)

piros lap: Vécsei (38.), illetve Abena (76.)

Paksi FC: Szappanos - Vas, Kinyik, Lenzsér - Osváth, Windecker (Szabó B., 86.; Mezei, 118.), Papp K., Vécsei, Szabó J. - Hahn (Böde, 72.), Könyves (Balogh B., a szünetben; Haraszti, 120.)

Ferencvárosi TC: Varga Á. - Botka, Abena, Cissé, Civic (Ramírez, a hosszabbítás előtt) - Maiga (Loncar, 59.), Ben Romdhane (Kodro, 55.) - Traoré, Abu Fani, Marquinhos (Zachariassen, 82.) - Varga B. (Lisztes, 82.; Szevikjan, 100.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában