A régiek életmódjáról nem csak gyerekeknek

2024.05.04. 19:00

Zöldösvény-tanösvény a zalaegerszegi skanzenben

Több évvel ezelőtt indult útjára a Göcseji Falumúzeumban a Zöldösvény-tanösvény elnevezésű múzeumpedagógiai program, ami június közepéig várja az érdeklődőket. A séta alkalmával a régi falusi emberek természetközeli életébe tekinthetünk be.

Mozsár Eszter

A régi, természetközeli falusi életmódot mutatja be a Zöldösvény-tanösvény program Zalaegerszegen, a skanzben. Felvételünkön Varju András Csanádi Nóra és Szalay Gyula társaságában.

Fotó: Mozsár Eszter

A zalaegerszegi szabadtéri gyűjtemény egyik legkedveltebb kínálatát nem csak gyermekcsoportok, iskolák veszik igénybe, hanem egyre több felnőtt, család szerez ismereteket arról, miszerint egykor négy anyagból (sár, szalma, fa és mész) épültek a házak, s bizony felhasználták a jószág minden egyes porcikáját. Ma is követendő példa lehet fenntartható és környezettudatos életmódjuk, felelte érdeklődésünkre Varju András intézményegység-vezető.

- Olyan tudást őrzött a falusi ember, ami az életben maradás mellett megóvta a természetet. A mintakertünkben a zöldségek, fűszerek növekedését kísérhetik nyomon, az őshonos állatok pedig ugyancsak különleges élményt nyújtanak a városi emberek számára – mondta Varju András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában