A közösség ünnepe Zalaszentlőrincen

2024.05.02. 14:30

Májusfát állítottak, amit majd kitáncolnak a falunapon

Zalaszentlőrincen régóta hódolnak a májusfaállítás hagyományának. A májusfa a természet újjászületésének és a szerelemnek a szimbóluma. Régen a lányos házak udvarán állították fel, így adták tudtára a kiszemelt lánynak az udvarlás szándékát. Vélhetően ez ma is így van, amellett, hogy ez az egész közösség ünnepe, mint Zalaszentlőrincen is.

Antal Lívia

A csapat, amely a település májusfájának felállításán dolgozott Zalaszentlőrincen

Fotó: Antal Lívia

A májusfát a szokás szerint május elsejére állították fel. A 285 lelkes községben is így tettek, április utolsó napjának délutánját választották a cselekedetre. Az önkormányzat szervezésében a Zalaszentlőrinc Közösségépítő Egyesület tagjai végezték el a munkát. A közeli erdőből hozták a fenyőfát, amit lekérgeztek és feldíszítettek színes szalagokkal. Egy munkagép segítségével állították egyenesbe, majd visszalapátolták a földet a kiásott gödörbe. Csiszár László polgármester elmondta, régóta hagyomány náluk a májusfaállítás, amit mindig a Népház, a falu kulturális központja mögötti területen állítanak fel. Most új pezsgős palackot kötöttek rá, mert a régi tavaly, sok-sok év után eltörött. A májusfa-kitáncolást június végén, július elején szokták tartani. Ez náluk a falunap, a közösség ünnepe műsorral, különféle programokkal, amely mindig remek hangulatban telik el. A helyi pizzériázó támogatja rendezvényeiket. Tőlük rendeltek pizzákat a májusfaállításban résztvevőknek.

Horváthné Fábián Ildikó elmondta, hogy a Zalaszentlőrinc Közösségépítő Egyesület több programot szervez egy évben. Túrákat a Sárvíz-patakhoz, gyermeknapot, a hagyományok jegyében pedig disznóvágást, kovászoskenyér-sütést és zsíroskenyérpartit tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában