A búzaőrlés folyamatát is megnézhették a családok

2024.05.02. 11:30

Majális a zalamerenyei malomban - fotógaléria

A dél-zalai település határában található Pálos malomban szerveztek majálist. A gyerekeket rackalessel, népi játszóházzal várták, de a családok körében nagy sikert aratott a búzaőrlési bemutató is.

Benedek Bálint

Szabadics Attila az őrlés folyamatát is bemutatta az érdeklődőknek

Fotó: Szakony Attila

A malom tulajdonosa, a Szabadics házaspár tíz éve újította fel az épületet, ami 2016-ban nyitotta meg kapuját a közönség előtt. A malom 1963-ig őrölt, majd lassan az enyészeté lett. Garabonc és Zalamerenye határán, a Gátvíz-patak partján található, és az eredeti, 1903-as tervek alapján lett felújítva.

Fotó: Szakony Attila

Majálist tavaly tartottak először a kivételes miliőben, s mivel akkor sokan ellátogattak a rendezvényre, Szabadics Attila és Szabadicsné Madaras Katalin úgy döntöttek, idén is megtartják a programot. A látogatók a vízimalomban Szabadics Attila útmutatásával megismerhették az őrlés folyamatát, a malom és kicsit a pálos rend történetét. Hallhatták a hengerszék zakatolását, a malomkő súrlódását. 

A program folytatásában fellépett a Gyöngyvirág néptánccsoport, a Zalamerenyei Népdalkör és a Bottal-fogó néptáncegyüttes is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában