Díszes torták és ízletes édességek

2024.05.02. 13:30

Kanizsai arany- és ezüstérem a cukrász seregszemléről

A Thúry-technikum 12. b osztályos cukrász szaktechnikusnak tanuló diákjai egy arany- és egy ezüstéremmel tértek haza a 17. alkalommal megrendezett szolnoki Pelikán Kupa gasztronómiai kiállításról és versenyről.

Benedek Bálint

A Thúry-technikum csapatai kitettek magukért, balról: Hertelendi Liliána, Prukker Kíra, Sinkovics Tamásné, Varga Vanda és Szabó Réka

Fotó: Szakony Attila

A szervező Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy a látogatóközönségnek bemutassák a szakmák magas színvonalú munkáit minél teljesebb és kreatívabb módon, továbbá a kimagasló pályaművek elismerést kapjanak szakmai kiválóságukat értékelve, megbecsülve. A versenyzők inspirációt nyerhetnek mások műveiből, a látogatók pedig megcsodálhatják az alkotásokat. Az idei versenyre több mint 140 csapat 180 tagja nevezett az ország minden pontjáról.

Varga Vanda és Szabó Réka díszmunkája
Fotó: Szakony Attila

Köztük a nagykanizsai Thúry-technikum fiataljaival, akik négyen két csapatba rendeződve indultak. A feladat kétfajta napi, 30-50 gramm súlyú úgynevezett monodesszert, egy hagyományőrző magyar termék, illetve egy díszmunka elkészítése volt. A fiatalok a viadal előtt felkészítőjükkel, Sinkovics Tamásné oktatóval már az iskolában megsütötték a süteményeket. A megfelelő, ízléses tálalást pedig ott a helyszínen készítették el.

Ezüstérmet szerzett Varga Vanda és Szabó Réka, ők citrusos és mogyorós monodesszertet raktak a zsűri elé, a hagyományos íz a rigójancsi volt, míg díszmunkaként egy marcipánfigurákkal és cukorvirágokkal díszített Micimackó témájú emeletes tortát vittek. Az aranyérmet Prukker Kíra és Hertelendi Liliána érdemelte ki, ők kókuszos-mangós és körtés-karamellás monodesszertet, illetve Eszterházy-tortát készítettek, melyhez a húsvét és a tavasz témakörében főként cukorvirágokkal megálmodott díszmunkát mutattak be.

Az aranyérmes Prukker Kíra és Hertelendi Liliána cukorvirágokkal megálmodott díszmunkája
 Fotó: Szakony Attila

– A lányok lelkesedése lenyűgözött, igyekeztek tanulni, fejlődni, a nemzetközi irányvonalaknak megfelelő íz- és formavilágot kitalálni – fogalmazott Sinkovics Tamásné felkészítő. – A hozzáállásuk ugyancsak elismerésre méltó, ugyanis a tavaszi szünetben is időt áldoztak arra, hogy fejlesszék a tudásukat, olykor egészen estig ötleteltek, miként tehetik tökéletessé a munkájukat. Ez a fajta hozzáállás, a precíz munkavégzésre való törekvés jó szakemberré teheti őket. Az első lépcsőfok az érettségi lesz, aztán majd meglátják, ki és milyen úton indul el, de néhányan komolyan gondolkoznak azon, hogy a cukrászatban mélyülnek el. A szakma iránti alázatukat jól mutatja, hogy a lányok már a következő Pelikán Kupán való induláson gondolkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában