Eddig ötvennél több előadás és nívós kiadványok fémjelzik a munkát

2024.04.30. 16:30

Történelmi témakörökben tartottak diákkonferenciát Nagykanizsán

Az idén immár hetedik alkalommal szervezte meg a tudományos diákkonferenciát az Ady Iskola Izsák Imre Alapítványa.

Pásztor András

Gaigg Rudolf (balról), Nett Vicvien, Tömpe Rebeka, Csizmadia Balázs és Takács Mihály Márk

Fotó: Szakony Attila

Ezúttal főként történelmi témájú kutatásokkal és előadásokkal jelentkeztek a diákok, a legérdekesebb témákat feldolgozó fiatalok a vármegye három településén, Zalaegerszegen, Keszthelyen, legutóbb pedig Nagykanizsán tartottak előadásokat.

A kanizsai rendezvénynek a Batthyány Lajos Gimnázium adott otthont a közelmúltban, ahol elsőként Nett Vivien, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója mesélt a 19. századi keszthelyi és hévízi fürdőéletről, majd Takács Mihály, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója számolt be részletesen Bethlen Gábor valláspolitikájáról. Ezt követően Tömpe Rebeka, a zalaegerszegi Mindszenthy-gimnázium diákja következett, aki Napóleonról tartott előadást, majd Gaigg Rudolf, a zalaegerszegi Mindszenthy-gimnázium tanulója osztotta meg a hallgatósággal Rudolf főherceg élettörténetét. Az előadások sorát Csizmadia Balázs, a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja zárta, aki a Kanizsa életében fontos szerepet játszott zsidó családok történetét dolgozta fel.

– Ősszel a Halis István Városi Könyvtárban részt vettem egy a holokausztról szóló előadáson, s úgy döntöttem, mélyebben is beleásom magam a témába – említette a kanizsai fiatal, aki a városi könyvtárban és a múzeumban is kutatta többek között Fejtő Ferenc, Goda Lipót és Winkler Ernő családjának történetét. – Az előadás vázát Alexa Péter tanár úrral közösen állítottuk össze, tőle egyébként nagyon sok segítséget kaptam mind a kutatáshoz, az adatok feldolgozásához, mind pedig az élő szóban történő előadáshoz.

A konferencia szervezője, Dúcz Mihály elmondta: a tudományos kutatás iránt érdeklődő diákok számára nem áll rendelkezésre hasonló, munkájukat összefoglaló, tehetséggondozó fórum.

– Kijelenthető, hogy eredményesen továbbtanultak azok, akik részt vesznek a tehetséggondozó programunkon. Eddig ötvennél több előadás és nívós kiadványok fémjelzik a munkát – foglalta össze az alapítvány képviselője, aki elárulta: az előadások anyagából hamarosan kiadvány is készül – foglalta össze Dúcz Mihály.

A diákköri konferenciák lebonyolítását követően az alapítvány kiadványba szerkeszti az előadásokat, hogy azokat a szélesebb diákközönség is olvashassa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában