Alsó tagozatosoknak

2024.04.28. 07:00

Huszonöt éves a baki Aprók dala népdaléneklési verseny

Pénteken rendezték meg a baki faluházban és a községházán az idén 25 éves Aprók dala zalai népdaléneklési verseny idei fordulóját, melynek elindítója 1996-ban az akkor csupán 26 éves Béresné Simon Eszter, ma a baki Göcsej Kapuja Általános Iskola tanára.

Arany Horváth Zsuzsa

Az Aprók dala zalai népdaléneklési verseny szervezői, zsűritagjai, fellépői, táncos közreműködői: Elől Baloghné Bacsa Ibolya, Csordásné Fülöp Edit, Ifj. Horváth Károly és Gálné Hóbor Tímea, a hátsó sorban középen a verseny ötletgazdája, szervezője Béresné Simon Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

A térség községeiben működő iskolák alsó tagozatosainak szóló éneklési lehetőség kezdetektől zalai népdalok előadását kéri a résztvevőktől. A magas színvonalat jelzi, hogy ma már minősítő versennyé vált a 25 éve Pusztaszentlászlón indult megmérettetés. Idén több mint 80 kisdiák készült fel az Aprók dalára, így két zsűri értékelt: Ifj. Horváth Károly népzenész és Csordásné Fülöp Edit mesterpedagógus, énektanár vezetésével. Ifj. Horváth Károly a kezdetektől segíti az Aprók dala versenyt, amelynek első zsűrielnöke még Vajda József legendás népdalgyűjtő pedagógus volt. A dalok kiválasztásában s az ő, "Hallottad-e hírét..." című gyűjtése és Horváth Károly "Átimennék a Murán" című dalgyűjteménye segített a felkészítő tanároknak.

Fotó: Pálfi Viktória/Baki Faluház

Béresné Simon Eszter hívására ezúttal a verseny mögött álló vállalkozók közül Balogh Rudolf, a baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője is jelen volt, aki lapunknak elmondta, a helyi, különösen a cég székhelyközségében megvalósuló kulturális események támogatása cégük fontos vállalása, ő maga büszke és elérzékenyült örömmel látja a vagány vagy éppen kicsit szemérmes tehetségek őszinte, tiszta kibontakozását, amelynek Béresné Simon Eszter személyisége a záloga. A hosszú évek óta támogatók között van a baki székhelyű ÁFÉSZ is, melynek elnöke, Nagy Mariann hangsúlyozta, a szövetkezet büszkén vesz részt az Aprók dala segítésében, hiszen sokat ad a helyieknek ez a kezdeményezés. Varga-Szabó Veronikától - akinek Eszter volt az első tanító nénije - a legelső Aprók dala egyik szereplőjétől megtudtuk, életre szóló muníciót adott a verseny, azóta is fontos az életében az ének, gyerekeikkel az autóutakon mindig énekelnek. Szabó Ágnes borsfai énektanár a kórusvezetés mellett készítette fel a gyerekeket a gyorsan hagyománnyá vált Aprók dalára, ami tapasztalata szerint a szereplésen keresztül a gyerekek önbizalmát is erősítette azon túl, hogy rengeteg zalai népdalt ismertek meg. Igyekezett a gyerekek karakteréhez illő dalokat választani, mondta a tanárnő lapunknak.

 

A pénteki versenyen Farkas Tamás, Bak polgármestere és Nagyné Billege Ágnes, a helyi iskola igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd Béresné Simon Eszter foglalta össze az elmúlt 25 évet, köszönetet mondva a támogatóknak, segítőknek, kollégáinak, kiemelve többek között a faluház nyugalmazott vezetőjét, Baloghné Bacsa Ibolyát, Jandó László volt pusztaszentlászlói polgármestert, Garamvölgyi György baki iskolaigazgatót, Kovács Zoltánné Horváth Éva nyugalmazott pusztaszentlászlói iskolaigazgatót, ifj. Horváth Károly zsűrielnököt, valamint a zalaegerszegi tankerületi központ értékes támogatását. (A pusztaszentlászlói iskola megszűnése után Bak fogadta be az Aprók dalát.) Idén rajzpályázat is kapcsolódott a versenyhez, az alkotások a faluházban tekinthetők meg. A 25. versenyen sem ment haza senki üres kézzel, elismerő oklevelet, és Horváth Csaba fazekas által készített ajándékot vehettek át a felkészítő tanárok, a zsűritagok és a támogatók is. A versenyzők könyvjutalmat kaptak a tankerület jóvoltából. A nap végén jubileumi tortát fogyasztottak a résztvevők. A versenyen 7 kiemelt arany, 39 arany, 24 ezüst és 4 bronz oklevelet adott át a két bíráló bizottság.

Az alábbi eredmények születtek:

1. osztály:

Rigó Natália kiemelt arany

Kiss Apor arany

Vér Noémi arany

Németh Emese Janka arany

Hornyák Zoé arany

Buda Benett arany

Lévay Léna arany

Vörös Mira ezüst

Vörös Liza ezüst

2. osztály

Simon-Kiss Dorottya kiemelt arany - Bocfölde

Földi Noel kiemelt arany - Felsőrajk

Gellén László arany

Czinderi Szófia arany

Buckó Áron arany

Dávid Levente arany

Sárközi Olívia Flóra arany

Lendvai Ketrin arany

Tóth Zsuzsi arany

Pörzse-Szabó Réka arany

Balogh Borostyán arany

Orsós Alexandra ezüst

Zöld Ákos ezüst

Winkler Ádám ezüst

Dömötör Rozina ezüst

Horváth Alíz bronz

Kovács Dorka bronz

Szabó Flóra bronz

Zvér Krisztofer Gábor bronz

3. osztály

Gergán Kata kiemelt arany - Söjtör

Baksa Barbara kiemelt arany - Gutorfölde

Nyul Noel Bendegúz kiemelt arany - Bak

Balázs Dalma arany

Cseh Endre Márton arany

Németh Zétény arany

Böőr Hanna arany

Tóth Dorina arany

Németh Magdaléna arany

Kaufmann-Nika Bori arany

Horváth Kornél arany

Kustán Flóra arany

Nagy Angéla arany

Gyalogh Anna arany

Kancsal Bianka arany

Orsos-Vass Benedek arany

Hodoscsek Róza arany

Horváth Leila ezüst

Horváth Zsófia ezüst

Ternách Mátyás ezüst

Gyulasi Rozina ezüst

Dóra Natália ezüst

Cseh Zsombor ezüst

Mikulásik Emma ezüst

Kovács Flóra Glória ezüst

Szücs Eszter ezüst

4. osztály

Somogyi Benett kiemelt arany - Letenye

Cseh Hanna arany

Andor Eliza arany

Márcis Maja Luca arany

Kiss Boglárka arany

Tánczos Lujza arany

Demeter Jázmin arany

Somogyi Zorán arany

Gyurkó Lia Hanna arany

Bátori Gabriella Léna arany

Biró Tamara arany

Tóth Boglárka ezüst

Nagy Lily Anna ezüst

Tardos Boglárka ezüst

Both Lola ezüst

Kocsis Ádám ezüst

Gaál Júlia ezüst

Fenyvesi Viktória ezüst

Rohonczi Hunor ezüst

Horváth Kitti ezüst

Mikulásik Emma ezüst

Kovács Flóra Glória ezüst

Szücs Eszter ezüst

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában