Nagy teljesítményű mikroszkóp

2024.03.11. 14:00

Kórház – Új diagnosztikai eszközök érkeztek a fül-orr-gégészeti osztályra az AquaCityben gyűjtött adományból

Nagy teljesítményű mikroszkóp segíti a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház munkáját. A Fül-Orr-Gégészeti Osztály rendelőibe került diagnosztikai eszközöket hétfőn mutatták be a kórház sajtótájékoztatóján.

Arany Horváth Zsuzsa

Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Török László, a kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának osztályvezető főorvosa, Bali József, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. med.habil. Gasztonyi Beáta PhD., a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: Pezzetta Umberto

Tavaly nyáron 21. alkalommal zajlott jótékonysági családi nap az AquaCity területén, az ott gyűjtött 11 millió forint adományból gazdagodott az egészségügyi intézmény új eszközökkel, a kórház mellett működő Ispita Alapítvány közreműködésével. 

A kórház sajtótájékoztatóján Bali József,  Balaicz Zoltán, Gasztonyi Beáta,  Török László és Vigh László
A kórház sajtótájékoztatóján Bali József,  Balaicz Zoltán, Gasztonyi Beáta,  Török László és Vigh László
Fotó: Pezzetta Umberto

Gyarapodott a Fül-Orr-Gégészeti Osztály

A sajtótájékoztatón dr. med.habil. Gasztonyi Beáta PhD., a megyei kórház főigazgatója elmondta, Zalaegerszeg támogatására hosszú évek óta számíthat az intézmény, a kórház 175. jubileumi évét is együtt ünnepelték, a jótékony családi nap bevételével pedig már több alkalommal segítették a gyógyítást. Ezúttal a Fül-Orr-Gégészeti Osztály gyarapodott két új eszközzel, a lebonyolítás az Ispita Alapítványnak köszönhető. A körültekintő, minden szempontot tekintetbe vevő beszerzéshez néhány hónap mindig kell, jelezte a főigazgató, de a magasabb szintű betegellátást lehetővé tevő eszközöket már használják is az osztályon. 

A kórház új diagnosztikai eszközét Török László mutatja Vigh Lászlónak 
Fotó: Pezzetta Umberto

Az AquaCity  jótékonysági családi napjának bevétele tette lehetővé 

Bali József, az Ispita Alapítvány vezetője az alapítvány örömteli kötelességének nevezte a beszerzés lebonyolítását, Balaicz Zoltán polgármester pedig arról szólt, hogy a 2001 óta hagyománnyá vált jótékonysági családi nap bevételéből a zalaegerszegiek az egészségügy támogatását mindvégig kiemelt célnak tartják. Noha nem fenntartója a város a kórháznak, mégis szoros az együttműködés, Zalaegerszeg magáénak érzi az intézményt, melynek gyógyító munkája a zalaegerszegieket is szolgálja. Vigh László országgyűlési képviselő ezúttal is köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, hozzátéve, az állam azzal tud segíteni, hogy emeli a béreket, további beruházásokkal segíti a kórházakat. 

Török László beteget vizsgál a kórház fül-orr-gégészetén
Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Török László, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának osztályvezető főorvosa mutatta be az eszközöket

Dr. Török László, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály osztályvezető főorvosa mutatta be a nagy, tízszeres felbontású képet adó mikroszkópot. Egyedileg, az osztály kérésének megfelelően specifikálták a készüléket, melyhez endoszkópos kamera csatlakozik. Ez lehetővé teszi, hogy az orvos és a beteg is láthassa a nagy felbontású képet a fülről, a dobhártyáról. Ha időben kiszűrik a halláskárosodást, mire iskolába kerül a gyermek, hallóvá tehető.

A későbbieknek a felvételek archiválást lehetővé tevő eszköz is csatlakozik majd a mikroszkóphoz, ami az orvostanhallgatók képzésében részt vevő kórház edukációs feladatait egészíti ki. A másik most beszerzett eszköz a rendelőintézet szakrendelésére került, azzal a középfül mellett a magasabb agyi struktúrák működéséhez is kaphatnak adatokat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában