Kisinas táborok

2022.06.22. 17:00

A szakmákkal ismerkedtek a gyerekek megyeszerte

Mi leszek, ha nagy leszek? A 6-7. osztályos kisdiákoknak segít a kérdés megválaszolásában, azaz a pályaválasztásban a Kisinas tábor, amit 8. alkalommal szervezett meg a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Mozsár Eszter

A Liszt-iskolás Hideg Máté most fogott először kezében fegyvert, mellette az Ady-iskolás Csurgai Soma, jobbra Lukács Péter

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az első egyhetes turnus Zalaegerszegen és Keszthelyen indult hétfőn, a megyeszékhelyen július 1-jéig még kettő etap lesz, Nagykanizsán pedig június 27-én, hétfőn indul és két egymást követő hétig várják a gyerekeket. A program a Zalaegerszegi és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum támogatásával valósul meg. Helyszínenként és turnusonként 25, a három város tankerületéhez tartozó iskolából érkező diák ismerkedhet meg a szakképző intézményekkel, tanműhelyeikkel, a velük kapcsolatban álló cégekkel. A rendezvény célja, hogy a fiatalok a látogatásokon, a kézműves foglalkozásokon és a játékos, interaktív szakmabemutatókon kapjanak ezekről a hivatásokról.

Szerda délelőtt a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpontban, s a mellette lévő hadkiegészítő parancsnokságon várták őket.

Talán sok gyerek nem tudja, de hivatásos katonának is lehet állni, így a honvéd kadét szakképzésről tájékoztatta az egyik csoportot Lukács Péter törzszászlós. Ő és Gudlin Izabella őrvezető elsőként a fegyverekkel ismertette meg őket majd az udvaron „élesben” is kipróbálhatták azokat.

Virághné Ujj Ilona, a kamara pályaorientációs tanácsadója lapunknak elmondta, bizony sokan csak most találkoztak először egy-egy szakma fogalmával.

– Jó lenne, ha a szülők minél többet beszélgetnének otthon velük, hogy ezeknek a fiataloknak legyen némi rálátása arra, hogy milyen munkahelyek léteznek, a munkavégzéshez milyen készségesek szükségesek. Így talán többen kapnának kedvet ahhoz, hogy esetleg egy hiányszakmát tanuljanak. A szakképzési centrumokkal közösen igyekszünk minél szélesebb körben informálni az érintetteket, s a cégek is tárt karokkal várják az érdeklődőket. A csapatokat vegyesen állítottuk össze, hogy megtanulják a közös feladatvégzést, bátrabban kommunikáljanak a felnőttekkel is.

Nagy András az öttengelyes megmunkáló központot mutatja a gyerekeknek
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A képzőközpont vezetője először klasszikus fémmegmunkáló padokat, forgácsoló gépeket mutatott a gyerekeknek, akik érdeklődve figyelték a „szimulált gyárat”, köztük a hatalmas és modern öttengelyes megmunkáló központot. Nagy András szerint a régióban minden adott ahhoz, hogy egy fiatal munkát, hivatást találjon, a központ pedig alkalmas arra, hogy a munkafolyamatok, a mintadarabok előállítása mellett a valós munkakörülményeket is megismerjék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában