Frissen Zalából

2021.09.18. 13:07

Novák Katalin Zalaegerszegen: a szakmai és a szülői hivatás kiegészíti egymást

Szombaton tartotta ünnepi ülését a Zala Megyei Közgyűlés. Díszpolgári kitüntetést kapott dr. Ádám Veronika neurokémikus-professzor.

Horváth A. Attila

Fotó: Pezzetta Umberto

A megyeházán rendezett ünnepségen- a Boglya népzenei együttes és Ticz András színművész előadásai után – dr. Pál Attila közgyűlési elnök köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében emlékeztetett a koronavírus- járvány hatásaira, arra, hogy a pandémia életünk minden területén nyomot hagyott. Ugyanakkor pozitív változásokat is hozott a járvány, például felgyorsította a globális digitalizációt, és új, innovatív megoldások kialakítására ösztönzött. „A válság legfontosabb hozadéka a tudomány forradalma” – fogalmazott az elnök, utalva az ünnepségen jelen lévő Vizi E. Szilveszter professzor szavaira: „gondolkodni kell megtanítani”. Ugyanis a 21. században az országok rangsorát már nem a nagyságuk, hanem a szellemi tőke mennyisége határozza meg – hangzott el.

 

Novák Katalin Fotó: Pezzetta Umberto

- Térségünk vonzerejét három tényező megfelelő együttállása növelheti hosszú távon: a színvonalas közlekedési és digitális infrastruktúra, a minőségi szakemberképzés és az innovációt támogató környezet – fogalmazott dr. Pál Attila, aki összegzést adott a megyében zajló aktuális nagyberuházásokról, egyebek közt említve a zalaegerszegi járműipari tesztpályát, az épülő hadiipari üzemet, a várost és az M7-est összekötő gyorsforgalmi utat, a logisztikai központot, a nagykanizsai körforgásos gazdasági kompetencia-központot. Szólt továbbá arról is, hogy a megyeszékhelyen, a volt andráshidai repülőtéren drónkutatási központ kap helyet. Az ünnepségen köszöntőt mondott Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

 

 

A díjazottak vezető közéleti személyiségek társaságában. Első sor: Németh Lajos, dr. Novák Anett, Szántó Kata, Kovácsné Kővágó Anna, Novák Katalin miniszter, dr. Ádám Veronika, Dömötörfi Lívia, Molnár Zoltánné, Tencz Károly. Hátsó sor: Vigh László országgyűlési képviselő, Ekler Gergely
államtitkár, Cseresnyés Péter államtitkár, dr. Kvarda Attila, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, Vizi E. Szilveszter akadémikus, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke Fotó: Pezzetta Umberto

Novák Katalin úgy fogalmazott: a díjazottak Zala megye büszkeségei, tudják, hogy itt van dolguk, innen jöttek és ide tartoznak. Akkor juthatunk el igazán messzire, ha otthonról indulunk el és hazaérkezünk, mondta. A miniszter – ismeretségük és közös munkájuk okán – személyes hangvételű beszédben méltatta Ádám Veronikát, aki, mint elhangzott, része a szűk, de kulcsfontosságú polgári értelmiségi közösségnek.

Dr. Ádám Veronika kimagasló tudományos munkásságáért, kutatói tevékenységéért, a hazai és nemzetközi tudományos életben betöltött szerepének elismeréseként kapta meg a Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet. A díjazott Nagykanizsán született és érettségizett. 1973-ban szerzett orvosi diplomát, s 24 évig volt a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémia Intézetének igazgatója, több ciklusban az egyetem tudományos rektorhelyettese. Kutatási területe a neurokémia. Közel 200 tudományos közlemény szerzője. 2007-től az MTA rendes tagja. Munkásságát egyebek közt Széchenyi- díjjal, Prima Primissima díjjal és 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetéssel ismerték el. Nagykanizsa díszpolgára. 2020-ban szépirodalmi regénye jelent meg Távolból őrzöm címmel.

 

A közgyűlés kitüntetettjei: Zala Megye Egészségügyéért díj: dr. Kvarda Attila orvos, a keszthelyi kórház, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház korábbi főigazgatója. Zala Megye Sportjáért díj: Keszthelyi Kiscápák Egyesület, a díjat Szántó Kata elnök vette át. Zala Megye Szociális Gondoskodásáért díj: Kapernaum Szeretetotthon, a díjat Tencz Károly intézményvezető vette át. Zala Megye Közigazgatásáért díj: dr. Novák Anett, a Lovászi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Zalai Pedagógus Díj: Dömötörfi Lívia, a Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese. Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért díj: Kovácsné Kővágó Anna, a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola és Művelődési Ház igazgatója. Zala Megye Fejlesztéséért díj: Molnár Farm -90 Kft., a díjat Molnár Zoltánné ügyvezető vette át. Zala György-díj: Németh Lajos, a Zalaapáti Harmonika Zenekar alapítója. A díjazottak képviseletében dr. Ádám Veronika mondott köszönetet az elismerésért. Jelezte: a díjjal járó anyagi juttatást a kanizsai Batthyány- gimnáziumnak ajánlja fel, kérve, hogy azt rászoruló diákok támogatására fordítsák. Az ünnepség zárásaként Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott pohárköszöntőt, a hagyományos családmodell értékeire és azok védelmére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában