Utazó

2024.03.28. 10:30

A feltámadás ünnepén – Szent Lázár nyomában Cipruson

A kereszténység legnagyobb ünnepén Jézus feltámadására, a Megváltónak a halál feletti győzelmére emlékezünk. A hívek ma is szívesen zarándokolnak el egy számukra fontos helyre: Cipruson, az ősi Larnaka városában találjuk a Jézus által feltámasztott Szent Lázár sírját. A szarkofág fölé később ortodox templomot emeltek.

Mozsár Eszter
A Szent Lázár-templom (Ierós Naós Agíou Lazárou) a térről nézve a ciprusi Larnaka városában
Fotó: Mozsár Eszter

A 9. században VI. Leó császár által emeltetett Szent Lázár-templom a szentföldi zarándoklat nélkülözhetetlen állomása volt a 20. század elejéig. A szentély történelme viharos, akár Ciprusé: az évszázadok alatt volt bizánci, velencei és török uralom alatt. A ma látható harangtorony nem az eredeti, azt a 16. században rombolhatták le, amikor mecsetté alakították a templomot. A harangtornyot 1857-ben építették újjá.

A hatezer éves Larnaka, amit Noé unokája alapított

Ciprus és Larnaka hemzseg a keresztény, illetve a bibliai emlékektől. Larnaka a sziget legrégebbi, hatezer éves települése, amit a legenda szerint Noé unokája, Kittim alapított. Erre utal a város bibliai neve, Kittim. Az ókorban Ciprus előbb görög gyarmat lett, ekkor görögösödött a város neve Kitionra (latinul Citium), majd föníciai, perzsa, végül ismét görög befolyás alá került. A ma használatos Larnaka elnevezés a görög lárnax (szarkofág) névre utal.

A larnakai erőd a tenger felől nézve, amit az oszmán fennhatóság alatt kezdtek építeni
Fotó: Mozsár Eszter

Történelme során többször földrengés rombolta le a várost, kikötője eliszaposodott, az ott élők pedig délebbre húzódtak. Később, az ottomán időszakban élte fénykorát, ekkor alakult ki kereskedelmi kikötője. Egy híres athéni hadvezér, Kimón itt halt meg egy tengeri csatában, amikor a várost védte a Xerxész vezette perzsa had ellen. A halálos ágyán arra utasította tisztjeit, hogy titkolják el halálát az emberei és a perzsák elől. Innen ered a mondás, miszerint „a halálában is győztes volt”.

Az athéni Kimón szobra a modern Larnaka tengerparti sétányán
Fotó: Mozsár Eszter

Kition híres polgára volt az i. e. 333-ban született Zénon, a sztoikus filozófia atyja. A sztoikus filozófia nagy hatást gyakorolt sokakra, többek között Szent Pálra. A filozófus szobrát a város egyik terén találjuk. A város védőszentje természetesen Szent Lázár.

A Jézus által feltámasztott Lázár nyomában

Larnaka első keresztény püspöke a Jézus által feltámasztott Szent Lázár volt (János evangéliuma meséli el a történetét), aki harminc évig tevékenykedett a városban, s halála után itt temették el. Püspökké Szent Pál és Barnabás nevezte ki. A keleti ortodox hagyomány szerint a négy napig halott Lázárt feltámasztása után a bethániai zsidók kiutasították, így Cipruson talált menedéket. Sírját 890-ben találták meg, később a szarkofág fölé építették a templomot. Az 1659-es ezüst ikonosztáz Lázár halálát és feltámasztását ábrázolja. A templom jelentősége akkor nőtt meg, amikor az oltár alatti márvány szarkofágban 1972 novemberében megtalálták Lázár ereklyéinek egy részét.

Szent Lázár üres sírkamrája a templom déli apszisa alatt található
Fotó: Mozsár Eszter

A püspök maradványait a templom építésének idejére Konstantinápolyba szállították. A 14. századi keresztes hadjáratok idején Konstantinápoly kifosztásakor néhány lovag a franciaországi Marseille-be hajózott át a maradványokkal, ám ott nyomtalanul eltűntek. Lázár végső nyughelyéről így ma sincs pontos információ.

A híres ikonosztáz a Szent Lázár-templomban Cipruson
Fotó: Mozsár Eszter

A Szent Lázár-templom egyedülálló barokk ikonosztázának fafaragását 1773 és 1782 között Chatzisavvas Taliadorou készítette. Az ikonok egy részét a 18. század végén a marathasai Michael Proskynetes festette, végül Hatzimichael ikonfestő 1797-ben fejezte be a képekkel ellátott falakat. Az ikonosztáz 120, míves kivitelezésű ikonból áll, ma is csodájára járnak a hívek. Egy 1970-es tűzvész a templom belsejének nagy részét megrongálta. 1972 és 1974 között az ikonosztázt részben helyreállították és újra aranyozták. A templom későbbi felújítása során, 1972. november 2-án emberi maradványokat fedeztek fel az oltár alatti márványszarkofágban, amelyeket a szent ereklyéinek részeként azonosítottak, azaz nem mindet vihették el Konstantinápolyba. 2012 júniusában a ciprusi egyház a szent ereklyék egy részét az Orosz Ortodox Egyház delegációjának adta át, azokat Moszkvába vitték.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!