Kosárlabda

2018.03.10. 20:31

ZTE KK – Falco: A vasiak korán szereztek 20 pontos előnyt, amiből futotta a végéig

A férfi kosárlabda élvonal alapszakaszának 20. fordulójában zalai-vasi rangadót rendeztek szombaton. A ZTE KK győzni akart, hogy megőrizze a folytatásban felsőházi szereplést érő 5. helyét a tabellán - a vendég Falco pedig nyerni szeretett volna, hogy tartsa értékes második pozícióját.

Varga Andor

Fotó: Pezzetta Umberto/ZalaiHírlap

Zalakerámia-ZTE KK – Falco-Vulcano Energia KC 76-81 (15-20, 16-23, 25-18, 20-19)

Zalakerámia-sportcsarnok, 2200 néző. Jv.: Cziffra, Frányó, Jakab.

ZTE: Kinney 16, Benke 15/3, Vaughn 17/12, Szabó 8/6, Radic 13. Csere: Horváth 5/3, Mohácsi 2, Mikovic. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Falco: Govens 17/12, Váradi 16/12, Perl 8/3, Borisov 17/3, Taylor 10. Csere: Tóth N. 8, Pustahvar, Norfleet 5/3. Vezetőedző: Srecko Sekulovic.

Kipontozódott: Benke, a 40. percben.

Fotó: Pezzetta Umberto/ZalaiHírlap

Minden puhatolózás nélkül egymásnak estek a csapatok, és a nagy rohanásból a Falco jött ki jobban (4. p.: 2-7). Felfokozott volt a hangulat a lelátón, és talán a pályán is, vélhetően utóbbi számlájára írható a mindkét oldalt jellemző sok hiba. A vendégektől Váradi 5 perc alatt 8 pontot (közte két hármas) szórt (4-10), a csapatok közül pedig a Falco higgadt le előbb, és a ZTE kérte ki az első időt (8. p.: 8-18). A megbeszélés után hazai oldalon Benke mellé Radic és Kinney is feliratkozott egy-egy szép kosárral (15-20), de utóbbi statisztikáját 3 eladott labda (gólpassz nélkül) is rontotta az első játékrészben.

Fotó: Pezzetta Umberto/ZalaiHírlap

A második negyed az elsőnél sokkal álmosabban kezdődött, majd a vasi padról érkezett a nemrég még zalai kedvenc Norfleet és megpezsdítette a találkozót(13. p.: 18-29). Négy percen át Vaughn árva triplája volt az egyetlen zalai kosár, jött is az időkérés, és Szabó két távolijával megint felzárkózott az Egerszeg (25-30). A folytatásban egy gyönyörű Vaughn-indításnak és Kinney-ziccernek tapsolhatott a zalai publikum, a félidő vége viszont egy másik korábbi Zete-játékosról, az irányító Govensről szólt: zsinórban 3 triplával demoralizálta a kék-fehéreket (28-41).

Fotó: Pezzetta Umberto/ZalaiHírlap

A második félidő elejére a hazai szurkolói várakozások ellenére a Falco húzott elő valamit a cilinderből, nem is kis dolgot (24. p.: 33-53). A vendégek közül Taylor élt nagyon ezekben a percekben, míg a hazaiak a tripladobásokban is elég gyengén teljesítettek: 19 kísérletből 4 találat volt a kék-fehér produktum, a vasi 19/9-cel szemben (27. p.: 42-60). Aztán, amikor már úgy tűnt, ezúttal semmi sem sikerül a hazaiaknak, Vaughn és Benke rázta meg magát, zseniális dolgokat produkáltak, és a záró játékrész elejére 58-62-re alakították az eredményt.

A 32. percben, Horváth első három pontjával 61-64-re változott az eredmény, és még nem volt vége: három perccel később, 67-68-nál már a vezetésért támadhattak a hazaiak, ám ezt a lélektani határt nem sikerült átlépniük. A vasiak közül Govens ismét a legjobbkor dobott hármast, majd a Falco újra szinte döntő előnybe került (37. p.: 67-74). A ZTE továbbra is nagyon küzdött, és 11 másodperccel a vége előtt 76-79-re felzárkózott, majd labdát szerzett: utóbbi nem ment könnyen, a játékvezetők csak videózás után adták a hazaiaknak a támadás jogát. A döntő tripla azonban kimaradt, s így a Falco – nem érdemtelenül – megszerezte a győzelmet.

 

Bencze Tamás: „Az első félidőben nem azt csináltuk, amit elterveztünk, a taktikai fegyelem hiányzott ebben az időszakban. Fordulás után megtaláltuk a játékunkat, de a felzárkózás túl sok energiát felemésztett, miközben a csapatból többen is betegséggel küzdenek.”

Fotó: Pezzetta Umberto/ZalaiHírlap

Srecko Sekulovic: „Két ellentétes félidőt láthattak a nézők. Az elsőben jobban játszottunk, nagy előnyt szereztünk, de talán túlságosan is korán. A ZTE vissza tudott jönni a meccsbe, de azt sikerült megakadályoznunk, hogy átvegye a vezetést. Egerszegen mindig nehéz nyerni, most is az volt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!