ZMVA

2015.08.19. 17:01

A Kft.-feltőkésítése 2016.-ig

A kft.-k 2016. március 15-éig esedékes, 3 millió forintra történő tőkeemelésével kapcsolatban egy sor kérdés adódik. Közülük az egyik legfontosabb, hogy a társasági szerződés módosítás elvégzésével kötelező rendelkezésre bocsátani a hiányzó tőkét, vagy van lehetőség későbbi befizetésre?

A 2014. március 15-én hatályba lépett új polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint a kft. törzstőkéje nem lehet kevesebb 3 millió forintnál. Az ennél alacsonyabb törzstőkével működő korlátolt felelősségű társaságoknak 2016. március 15-ig kell a törzstőkéjüket megemelni, vagy átalakulni olyan más gazdasági társasággá, amelynek meg tudnak felelni.

A törzstőkét azonban nem kell a társasági szerződés módosításával és a cégbejegyzéssel egyidejűleg a társaság rendelkezésére bocsátani – írja az Adózóna. Míg a korábbi szabályozás szerint a társaság bejegyzésére csak a pénzbeli hozzájárulások legalább felének befizetése után kerülhetett sor, az új Ptk. rendelkezései szerint a társasági szerződés rendelkezhet úgy is, hogy a tagok pénzbeli vagyoni hozzájárulásának kevesebb, mint a felét kell befizetni a cégbírósági nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig.

A be nem fizetett összeg teljesítésére a társasági szerződés 1 évnél hosszabb időt is megállapíthat. Ebben az esetben azonban a társaság addig nem fizethet osztalékot a tagoknak, míg a nyereségből a törzstőkét fel nem töltötték.

Forrás: hvg.hu

Ezek is érdekelhetik