ZMVA

2015.06.23. 12:30

Nyitott Igazságügy – Partnerség és Párbeszéd a vállalkozókért

2015. június 17-én Lentiben debütált a Nyitott Igazságügy első, nyilvános rendezvénye, amelyre közel 60 résztvevő érkezett.

A 2015 januárjában a Zalaegerszegi Törvényszék, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Kormányhivatal,  a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Főügyészség közreműködésével létrejött Nyitott Igazságügy  keretein belül a felek közös programok megvalósítására, rendezvények lebonyolítására szerveződtek. A program célja, az állampolgárok felé nyitás, a jogalkalmazás, illetve értelmezés megkönnyítése, hasznos információk átadása.

E program keretében került sor az első nyilvános rendezvényre, amelyet a Zalaegerszegi Törvényszék és a Zala Megyei Kormányhivatal a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) bevonásával szervezett a Lentiben és környékén működő vállalkozók számára.
A résztvevő vállalkozókat dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte, majd a ZMVA részéről Filó Gabriella és Kiss Gergő ismertette a kis- és középvállalkozások részére történő tanácsadás, finanszírozás lehetőségét, bemutatva az aktuális pályázatokat is.

Dr. Babati Szabolcs, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese a munkafelügyeleti szakhatósági ellenőrzések tanulságait vázolta, s részletesen kitérve a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre is, az utóbbi tekintetében hangsúlyozva a szükséges nyilvántartások pontos és precíz vezetését.

Több mint 50 lenti, illetve városkörnyéki vállalkozó vett részt a nyitott programon

Dr. Németh Gyöngyi (Zala Megyei Kormányhivatal  Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, Fogyasztóvédelmi osztály) a fogyasztóvédelem területével ismertette meg a hallgatókat, akiknek nem csak vállalkozói, hanem  fogyasztói mivoltukban is szolgált hasznos, gyakorlati információkkal. A vállalkozóknak szóló előadásában  részletesen ismertette az ellenőrzések menetét és következményeit, s beszélt az ú.n.   „témavizsgálatokról”, amelyeket időről időre, illetve éves intervallumban végez a felügyelet. Ilyenek pl.: az ár-féltüntetése, a 18 év alattiak dohánytermékkel ill. szeszes itallal való kiszolgálása.

A fogyasztóvédelem témaköréhez kapcsolódott dr. Molnár Sándor, a Zala Megyei Békéltetőtestület elnökének előadása is: a békéltetés, mint alternatív, ingyenes vitarendezés mibenlétét és menetét vázolta fel a vállalkozóknak.

Az előadások sora a mediáció témakörével zárult. Dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék mediációs munkacsoportját vezető bíró, mediátor ismertette a bírósági közvetítés előnyeit, s a vállalkozók számára kínált lehetőségeket. A gyakorló mediátor hangsúlyozta: a közvetítés a már megindult per eljárás során alkalmazható vitarendezés, amely  tárgyalóterem helyett tárgyalóasztal mellett zajlik egy pártatlan, harmadik fél (mediátor) közreműködésével. A felek a mindenki számára a legjobb megoldást keresik, amelyet írásba foglalást követően a bíróság is elfogad. A módszer ingyenességét, hatékonyságát és gyorsaságát a témában szintén előadóként szereplő dr. Kulcsár Bálint pártfogó felügyelő (Zala Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály) is hangsúlyozta, aki a büntető jogi mediációt mutatta be. Előadásából kitűnt: az önkéntes, titoktartáshoz kötött módszer hatásosan alkalmazható e területen is. Példaként sikeres megállapodásokat említett, hozzátéve, hogy bizonyos esetekben – mint pl. a visszaeső bűnözők - viszont kizárt a mediáció.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte, amelyen - amellett, hogy kérdések feltételére volt lehetőség - Lévai Zoltán, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet biztonsági osztályvezetője egy,a  vállalkozókat is érintő ”jó gyakorlatot” ismertetett. Mint mondta, a fogvatartottak foglalkoztatása alapvető cél a BV-intézetekben: több elítélt is dolgozik, illetve bedolgozik ”civil” vállalkozóknak, s a jövőben várják további munkaadók jelentkezést  e területre.

Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke  és a társszervek képviselői, illetve az előadók

A program zárásaként dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke elmondta: a Nyitott Igazságügy legfőbb célja a jogalkalmazás, jogértelmezés megkönnyítése az állampolgárok számára. Ennek jegyében zajlott a mostani program is, s az együttműködő felek és külsős partnereik  a jövőben több területen, többféle témakörben, a lehető legszélesebb célközönségnek szeretnének hasonló programokkal szolgálni.

A Nyitott Igazságügy programról bővebben itt olvashat:

http://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20150122/nyitott-igazsagugy-egyuttmukodesi-megallapodas-zalaban-birosag-es-az" target="_blank"

Zalaegerszeg, 2015. június  18.

Dr. Beznicza Árpád

sajtószóvivő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!