Zenei hírek

2016.02.17. 07:44

„Új pályák, új remények, én kerékpárral megyek!” Interjú Ganxsta Zolee-val

Fergeteges hangulatú bulit tolt Ganxsta Zolee és a Kartel a minap Zalaegerszegen. Kijut a rajongóknak mostanában az ünneplésből, hisz a zenekar tavalyi húszéves jubileuma után az alakulat frontembere, Ganxsta Döglégy Zolee idén januárban ünnepelte 50. születésnapját.

Mikó-Baráth György

Az egerszegi koncerten is műsorba került több dal a tavaly átütő sikert elérő, MAHASZ-listát sokáig vezető Tribute albumról. Az album sikeréről, múltról, jelenről s jövőről beszélgettünk az ország egyetlen sikeres gengszterrapperével Ganxsta Zolee-val.

- A nagy sikerű Tribute albumon 20 különböző együttes (Punnany, Majka és Curtis, Brains stb.), előadó dolgozta fel számaitokat. Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen albumot adjatok ki a 20 éves jubileumotokra?

- Nekem volt ez egy agymenésem. Azt akartuk elérni, hogy olyan zenekarok, akikkel jóban vagyunk, vagy léptünk már fel együtt, csináljanak meg 20 Kartel dalt. Ez sikerült is.

- Mi volt a kompozíció? Ti osztottátok ki dalaitokat az együtteseknek, vagy teljesen rájuk bíztátok?

- Teljesen szabad kezet kaptak. Úgy nyúltak hozzá a szöveghez, zenéhez, ahogy akartak. Nagyszerű feldolgozások és új barátságok is születtek a munka közben. Kiss Tibivel és Liviusszal nagyon jóban lettünk, fantasztikus arcok. Siskával, Majkával, Curtissel már ismertük egymást. Nagyon sajnálom, hogy a Heroin nem került fel az albumra, pedig rendszeresen játsszuk a műsorban is. Baráti viszonyt lett a Punnany-val és a Brains-es fiúkkal, a Punnany három „Parkos” koncertjükre is elhívott, s a közönségük nagyon kamázta a közös dalt, a miénk is szerette, bár ők kicsit nyakasabbak a feldolgozásokkal.

Fotó: Kása Gábor

- Ferenczi György (EMeRTon-díjas magyar szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros) az egyik közös bulitok alkalmával így fogalmazott: „minden rock and roll zenész álma, hogy egyszer Ganxsta Zolee-val és Big Daddy Lacival egy színpadra álljon

- Ezt túlzásnak érzem, de nagyon jólesik. Régi jó barátunk, főleg a Lacival ismerik egymást régóta. Igazán nagy dolog, hogy ő ezt elvállata. A rapnek van egy saját kultúrköre, amiben Majka, Curtis, Siska benne van, a Punnany és a Brains is még beleesik. De Ferenczi Gyuri és a Quimby is nagyon kívül van, mégis elvállalták, ez hihetetlenül nagy megtiszteltetés számunkra. Említhetném a Murielt is, akiket sajnos nem sokan ismernek, de egy csoda feldolgozást csináltak. Ezt ki lehet tenni a polcra, hogy 20, nem akármilyen zenekar tisztelgett a Kartel 20 éve előtt!

- 21 éves idén a banda. Mit gondolsz, mi a legnagyobb különbség egy 1995-1996-os Kartel buli és egy mai fellépésetek között?

- 1995-96-ban kezdő hülyegyerekek voltunk, éppen, hogy volt fogalmunk az egészről. Halál amatőr, részeg fetrengés volt a koncerteken, a zene pedig dj szettre nyünyörgés volt. Ma halál komoly zenészekkel, profi műsort teszünk a színpadra. Színvonalában az megye 3 volt, aminek persze megvolt a maga varázsa, de ez ma már Premier League.

- Hosszú évek után álltatok közösen színpadra Dopeman-nel, s egy közös számot is csináltatok. Milyen most a viszony köztetek, folytatódhat újra a közös munka?

- Ő vitathatatlanul része volt a zenekarnak pár éven keresztül. Elhívtuk a bulira, hogy újra színpadra állítsuk a klasszikus felállást. Ő más utakon kezdett el járni, másképp gondolt dolgokat, mint mi, ezért elváltak útjaink. Aztán később ő mondott dolgokat, én vissza „anyáztam”, mire ő megint vissza, de ezt ma már befejeztük, nem vagyunk óvodások. Eljött, megkért, hogy csináljunk egy közös számot, arra pedig én mondtam igent. Én magamtól nem kértem volna ilyet tőle, de mondom, ma már nincs semmi bajom vele. Persze ez nem azt jelenti, hogy újra összeálltunk. A Kartel ma ez: a három „brémai muzsikus” Takács Vilkó, Geröly Mátyás, Kovács Dávid, valamint Big Daddy Laca és jómagam. Az, hogy néha van vendégművész, egy dolog, a tagságon nem kívánunk változtatni, nincs tagfelvétel! - Milyen élményeitek vannak a zalai bulikról?

- Zalaegerszeg mindig a turné indítása volt, most is így van. Bár voltunk már Erdélyben, de februárban nyitjuk „hivatalosan” a tavaszi klubszezont. Itt, Egerszegen mindig "lennalvásos" illetve lenn nem alvós, hempergéses bulik voltak.

- Aki követi munkásságod tudhatja rólad, hogy nagy sport- és nagy hokibarát vagy. Mit szólsz, hogy a magyar jégkorong válogatott, kijutott az A csoportos világbajnokságra Oroszországba?

- Nagyon örülök, szerencsére tele vagyunk koncertekkel, de két magyar és két finn meccsre talán ki tudok menni. Szenzációs ez az eredmény, mert a hokisok nulla támogatással hozták ezt létre. Kint voltam Lengyelországban is, mikor a csapat kivívta a feljutást. Megkaptam Bálizs Bence (a válogatott kapusa) mezét, amiben a kazahok ellen védett. Nagyon jó mentalitású brigád, az atmoszféra, ami körülveszi őket, olyan, mint egy nagy család.

- Kiss Ádám (humorista) barátod fogalmazta meg facebook profilján, hogy „ha seggbe rúgod a veszett kutyát, ne csodálkozz, ha megharap ”. Nem szeretném ezt a témát firtatni, hisz már elegen foglalkoztak vele. De mennyire volt jellemző a pályafutásod során, hogy a helyi kemény arcok kötekednek veled? Hisz mégiscsak te testesíted, s testesítetted meg az országban a gengszterrappet.

- Érdekes, hogy pont ő lépett fel előttünk. Nagyon jó buli volt, mindenki jól érezte magát azon az egy illetőn kívül. Nagyon jól fogalmazta meg a történetet. Ha megtámadnak, mit csináljak? Nem kérdezhetem meg, hogy „adhatok egy puszit”? Főleg az elején voltak ilyen esetek, 1995-96-ban mikor elkezdtük a Kartelt. Kemény arcok találtak meg, hogy „ti vagytok itt a gengszterek”? De túl lettünk rajta, elfogadtak. Azóta pedig haverok lettünk, s ezek után már velünk nem érdemes rosszban lenni.

- Mennyire divatos műfaj ma a gengszterrap? Milyen generáció jár leginkább manapság a Kartel bulikba?

- Hát, nem divatos műfaj. Ma az a menő, ha kicsit édesek vagyunk, kicsit popot zenélünk, kicsi ének és legyen benne rapbetét. Mintha szárnyas betét lenne A rap egy műfaj itt egy üzenet van, amit elmondasz a közösség felé! Ez nem azért van, hogy tinilányok táncikáljanak! Itt eljönnek a csávók és kapnak egy üzenetet, amitől mindenki jól érzi magát. Most divatos lett ebből pop zenét csinálni, de mi nem állunk be a sorba! A 13 évesektől, akik még meg sem születtek a kezdetekkor, a 60 évesekig is jönnek. Látom, hogy sokan kilépnek az irodából és a koncerteken tépik le magukról a nyakkendőt.

- A Tribute album sikere után kijelenthetjük, hogy újra csúcson van a zenekar. Mik a jövőbeli tervek?

- Még 20 év gengszter rap, új számok, további közös munka Pierrot-tal. Felcser Mátéval (Punnany Massif) lesz egy közös számunk, ő jelezte, hogy márciusban szeretne csinálni egy Kartel dalt, de többekkel is szeretnénk még együtt dolgozni s egy színes kis albumot összehozni. Bár nem tudom, hogy van-e még jelentősége az albumnak. Ma már csak dalok vannak, amik kijönnek pendrive-on meg mindenféle bütykökön. De hát ez van, új pályák új remények, én kerékpárral megyek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!