Zenei hírek

2013.05.21. 06:41

Elhunyt a The Doors billentyűse

Egy németországi klinikán elhunyt a The Doors együttes alapító billentyűse, Ray Manzarek. A 74 éves zenészt rákbetegséggel kezelték, halálát is a daganat okozta.

Gyuricza Ferenc

Ray Manzarek halálával a The Doors zenekarnak immár második meghatározó zenésze hunyt el, az énekes Jim Morrison-t még 1971-ben érte a halál. A pszichedelikus zenét játszó világhírű rockegyüttes a hatvanas évek második felében, illetve a hetvenes évek elején alkotott maradandót. Ray Manzarek halálának hírét a zenekar menedzsere, Tom Vitorino erősítette meg. Ray Manzarek epevezeték-rákban szenvedett, Németországban, a Rosenheim-i Romed klinikán kezelték. Halálakor felesége, Dorothy, valamint testvérei,  Rick és James tartózkodtak mellette.

Ray Manzerek 1939-ben született Chicago-ban. Élete akkor vett gyökeres fordulatot, amikor a hatvanas években találkozott a költő Jim Morrison-nal, akivel közösen 1964-ben megalapították a The Doors együttest, amely a korszak egyik legvitatottabb együttese lett. A zenekar másik két tagja Robby Krieger gitáros és John Densmore dobos voltak. A The Doors rövid időn belül az egyik legsikeresebb együttessé vált, köszönhetően Jim Morrison szubjektív énekének és előadásmódjának, valamint a főleg Ray Manzarek által komponált zenéjének. A zenekar pályafutása során több, mint százmillió albumot adott el, s csak az Amerikai Egyesült Államokban 19 arany, 14 platina és 5 többszörös platina lemez tulajdonosai voltak. A csapat nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a Light My Fire, a Riders On The Storm, a Break On Through To The Other Side vagy a The End.

Az együttes pályafutásának Jim Morrison váratlan halála vetett véget. Ray Manzarek ugyan próbálta összetartani a csapatot - még két lemezt kiadtak Morrison nélkül, ezeken ő énekelt -, ám belátták, hogy a zenekarnak nincs jövője, így feloszlottak. A billentyűs később szólólemezeket jelentetett meg, különböző projektekben működött közre, illetve filmzenéket is írt. A The Doors az ezredforduló után újra összeállt, ám ekkor már csak koncerteztek, új albumok kiadására nem vállalkoztak már.

- Szomorúan hallottam barátom és zenekartársam halálhírét - kommentálta a történteket Robby Krieger. - Boldog vagyok, hogy az utóbbi évtizedben újra Doors dalokat játszhattam vele élőben. Ray fontos része volt életemnek, örökké hiányozni fog

- Nem volt a világon olyan billentyűs, aki jobban alátámaszthatta volna  Jim Morrison szövegeit - jelentette ki John Densmore. - Ray, teljes zenei összhangban éreztem magam veled. Olyan volt, mintha egy lélek lettünk volna, alapozást adva Robby-nak és hagyva Jim-et lebegni minden felett. Hiányozni fog a zenei testvérem.

Ezek is érdekelhetik