Zene

2017.03.15. 20:35

Látlelet napjaink zenei életéről

Zalaegerszeg - Az eddigi legjobb évünk volt a tavalyi, most már valóban elmondhatjuk, hogy országosan ismert zenekar lett a Zaporozsec.

Gyuricza Ferenc

Mindezt az elmúlt év egyik legnagyobb hazai felfedezettje, a még 2004 nyarán alakult szentgotthárdi csapat énekes-gitárosa, Varga Bence mondta lapunknak. A négyfős csapat tavaly részese lehetett annak a Nagy-Szín-Pad!! nevű tehetségmutató versenynek, amely révén szinte valamennyi nagy hazai fesztiválon fellépési lehetőséget kaptak. Az így szerzett ismertséget kihasználva a zenekar önálló turnéra indult, ennek volt az egyik állomása Zalaegerszeg, az Atlantis Music Clubban léptek fel.

- Belülről nézve nehéz azt megítélni, hogy mi az a pont, amelytől számítva már országos ismertségről beszélhetünk - folytatta a Zaporozsec vezetője. - Nyilván már korábban is léptünk fel különböző helyszíneken, játszottunk fesztiválokon is, illetve dalunk is szerepelt országos rádióban. Ettől függetlenül mégis úgy látjuk, hogy a 2016-os év olyan ugródeszkát jelentett, ami felülmúlja a korábbiakat.

A Zaporozsec augusztusban jelenteti meg következő albumát, amit még a tavasz folyamán három vadonatúj dallal kíván felvezetni Fotó: Archív

Bence azt mondja, gyakorlatilag minden összejött a zenekarnak. A sikereiket onnantól számítják, hogy az Azon az éjszakán című dalukat játszani kezdték a rádiók. Utána jött a Nagy-Szín-Pad!!, majd végigkoncertezték az évet.

Bence azt mondja: bár számítottak arra, hogy vidéki létük hátrányt jelent majd, meglepő módon ez éppen a fővárosban jelentkezett a legkevésbé. Tény, hogy kevésbé mozognak otthonosan a nagyvárosi környezetben, ám a saját turnéjukon éppen a budapestiek jelentek meg egyik legnagyobb számban.

- Ma úgy látom, hogy a vidékiségünk nem nagyobb hátrány, mint amikor egy fővárosi zenekar ki akar lépni a budapesti klubokból, hogy megpróbáljon országos bázist építeni - folytatta a zenész. - Ahogy mi a fővárosban találjuk meg nehezebben a fellépési lehetőségeket, úgy ők a vidéki városokban érzik magukat idegennek. Az is érdekes, hogy a legnépszerűbb zenekarok között egy csomó vidéki található. A Tankcsapda, vagy ilyen volt a Kispál és a Borz, de az Ocho Machot is említhetjük. Ha így nézzük, a vidékiség nem lehet hátrány. Sokkal nagyobb problémának tartom, hogy a hazai zenekarok jelentős része nem képes fenntartani önmagát. Egy nagyon rosszul működő lélegeztetőgépre kapcsoltak bennünket, aminek két fő pillére van. A pályázati rendszer, továbbá azok az ingyenes városi fesztiválok, amelyek miatt haldokolnak a klubok. Ehhez jön a fiatalok pénztelensége, vagyis nincs arra elegendő pénze az embereknek, hogy mindenkit, akit szeretnének, megnézhessenek a klubokban. Így a Vad Fruttik szintje alatt gyakorlatilag mindenki szenved.

Bence hozzáteszi, a fentieket nem panasznak szánja, ők már megtanulták, hogy mindenért alaposan meg kell küzdeniük. Egyszerűen csak a jelenlegi helyzetről közöl látleletet.

- Az elmúlt év sikersorozata komoly teher is számunkra, mivel joggal vetődik fel a kérdés, hogy lehet-e és tudjuk-e tartani ezt a szintet - folytatta a gitáros-énekes. - A napokban éppen új dalainkon dolgozunk, három számot készülünk kihozni, ez választ ad majd ezekre a kérdésekre is.

A három dal kapcsán a Zaporozsec vezetője annyit árult el, hogy az eddigieknek megfelelő változatosság lesz rájuk jellemző. Akad közöttük funky-s lüktetésű, akusztikusabb-csendesebb, illetve rockosabb szerzemény is. A zenei alapok már elkészültek, azokat fel is vették, a hónap végén pedig a feléneklésükre is sor kerül. A tempó azért ilyen gyors, mert még március-április fordulója környékén szeretnék őket digitális E.P. formájában közzétenni, s ezek a dalok vezetnék fel az augusztusra tervezett következő nagylemezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!