Zene

2014.08.05. 20:20

Van koncepciója, s van közönségbázisa is a palettán újnak számító RockPartnak

Balatonszemes - Akár hiánypótló is lehet a hazai fesztiválpalettán a RockPart, amit idén (egy névmódosítással) már másodszor rendeztek meg a Balaton déli partján.

Gyuricza Ferenc

A Biohazard fergeteges koncertet adott, az utolsó két számra a rajongóikat is felhívták a színpadra

Magyarországon ugyanis – a pécsi Rockmaratont leszámítva – nincs még egy olyan zenei fesztivál, ahol kizárólag a rock és heavy metal gyűjtőfogalmak alá tartozó műfajok hazai, illetve nemzetközi képviselői lépnének fel. A háromnapos RockPart viszont éppen ezekre a stílusokra alapoz.

A szomszédos államokban több kiváló példa is mutatja, hogy van igény erre a kifejezetten az előzenei koncertekre specializálódott műfajra, elég csak az osztrák NovaRock és See-Rock, a szlovéniai Metaldays vagy a szintén elérhető közelségben található csehországi Masters Of Rock, MetalFest, Basinfire és Made Of Metal rendezvényeire utalni. A magyarországi fesztiválkínálatban viszont éppen ezek a stílusok szorultak háttérbe, a Szigetre szinte már csak mutatóba hívnak rockzenekarokat, a Volt is egyre inkább átfordul egy multikulturális irányba, a néhány éve nagyon megerősödött Fezen arculata is kettős – az alternatív vonal továbbra is jelen van –, az olyan kezdeményezések, mint a több mint egy évtizeddel ezelőtti Summer Rocks vagy a magyarországi MetalFest pedig régen kifulladtak már, illetve idén a szintén erős rockzenei kínálatot nyújtó tokaj-rakamazi Hegyalja is elmaradt már. A RockPart (amely tavaly még a RockBeach nevet viselte) ezt a piaci lyukat kihasználva próbálja a lábát megvetni, s eddig úgy tűnik, eredményesen. Az első két év azt jelzi, van koncepciója, s van közönségbázisa is a rendezvénynek.

A Behemoth színpadi show nélkül is szuggesztív tudott lenni

A tavalyi indulást követően idén a felvezető koncertekkel együtt már négynaposra duzzadt RockPart 2014-ben kifejezetten jó programokat sorakoztatott fel. Elhozták a lengyel Behemoth-ot, azt a zenekart, ami a kelet-európai régióból tulajdonképpen egyedüliként tudta megvetni a lábát a nemzetközi élvonalban, felsorakoztatták az európai thrash-metal színtér vezető csapatát, a német Kreatort, felléptették a hardcore műfaj egyik legendáját, az amerikai Biohazard-ot, valamint a svéd Tiamat személyében egy igazi kuriózumot is adtak a hazai közönségnek, a death-metal színtérről indult, majd később a melankolikus és depresszív gótikus rock mellett elkötelezett zenekar vezetője, a svéd nemzetiségű, de régóta Görögországban élő Johan Edlund ugyanis a hírek szerint hamarosan befejezi aktív pályafutását.

A RockParton ezzel négy olyan koncertet láthatott a közönség, amely bárhol megállta volna a helyét, s mellette ott volt még a Freedom Call vidám party-metalja, az Ensiferum szintén boldogsághormonokat felszabadító északi folk hatású zenéje vagy az ugyancsak svéd Dr. Living Dead itthon szintén kuriózumnak számító fellépése. Ehhez társult még a műfaj szinte teljes hazai első-, másod- és harmadvonalbéli kínálata (benne az egyre nagyobb rajongótáborral rendelkező zalai Tales Of Evening igencsak jó hangulatú koncertjével). Az alapokat a RockPart szervezői tehát sikeresen lerakták – még akkor is, ha a Behemoth a látványos színpadi show-jának szinte az összes elemét nélkülözve lépett fel, s ha a Biohazard nem játszott jól, viszont közvetlenségével óriási hangulatot gerjesztett –, vagyis érdemes arra várni, hogy 2015-ben tudnak-e még tovább erősíteni, mert a lehetőség az idén tapasztaltak alapján már benne van a rendezvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!