Zene

2015.10.13. 11:09

Kowalsky meg a Vega? Kik ők? Zsiványok vagy szentek? Ki az a Kowalsky?

Mi az oka a teltházas koncerteknek? Szív forradalma? Tripla? Platina? Lemez? Argo? Rúzsa Magdi? Om (Aum)? Jóga? Rekord? Varázsszavak? Sírig tart?

Nos, hogy kik is ők arra röviden azt a választ adhatom, hogy egy zenekar, amely a dallamok mögött a megszokottnál mélyebb mondanivalót szeretne átadni hallgatóságának. Másképpen, a Csapó Tamás & Kowalsky: Csak egy ág című könyvéből idézve: „A Szív forradalma telve kiapadhatatlan témával, melyet a dalok szövegeiben bontok, bontunk ki. Hogy az ember nemes dolgok megnyilvánítására van e világon. Létével e dimenzióban kapocsként, közvetítőként szolgál a magasabb és úgymond alacsonyabb létformák között. E szolgálatban pedig nagy a felelőssége is.” A zenekar mindennapjaiban megélt mélységek és magasságok, örömök és bánatok mutatják meg a felfedező út lényegét. „Ez a rengeteg impulzus mindannyiunk épülésére szolgált, és hiszem, hogy ebből a közönségünk is sokat nyert és nyerhet a továbbiakban is.”

Ebben a hónapban éppen 16 éve, 1999 októberében egy fergeteges házibulin az akkori Black Out zenekar énekese (Kowalsky) és barátja „Béci” eldöntötték, hogy közös dalszerzésbe fognak. Miután 2001-ben már majd' két lemezanyagra való dalt összeraktak, adott volt a következő lépés, a stúdió. Így készült el első lemez a Pimasz grimasz, melyet 2004-ben a szakma és a közönség is nagyon jó kritikákkal illetett, a zenekart pedig modern rock kategóriában Fonogram díjra, az év felfedezettje kategóriában pedig Arany nyílra jelölte. Az évek alatt több személyi változáson, bővülésen is átment a csapat. A jelenlegi felállás (Kowa-ének,  Szórád Csaba / Jimmy basszusgitár, Vidák Róbert / More – akusztikus gitár, Vajda Tamás / Carlos szólógitár, Vajda Péter /Sóder dobok) 2012 óta alkot, dolgozik így együtt saját bevallásuk szerint barátságban, egyetértésben. Váltások ide-oda, ettől függetlenül nagyon aktívan telt el 10 év, elkészült közben további 5 album, s rengeteget koncerteztek. S valóban jól működhetett az egymásra hangolódás az együtt zenélés, mivel 2014-ben a Mahasz összesített album – és válogatáslemez listáján eladási darabszám alapján a második helyre kerültek, s a lemez (a hetedik, a Még nem éden) tripla platina minősítésű lett. 2015-ös évben bejárva az ország minden zegzugát hirdették a szeretet forradalmat, és tovább népszerűsítették a zenekart az Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek,  A bölcsődtől a sírodig,  Az egy világon át és a korábban született dalaik prezentálásával. 

A zenekar laza, popos, táncolható, modern, saját bevallásuk szerint "zsivány pop"-ként aposztrofált zenét játszik, amely a pop és rock alapok mellett blues, jazz, hip-hop, drum n' bass és r&b elemeket is vegyít. A számok szöveg- és dallamvilága a már ismert Kowalsky stílusjegyek mellett a humort, az öniróniát és rengeteg más elemet is felvonultat egy-egy dalban. A szövegek és refrének könnyen énekelhetők, dallamosak.  Látványos színpadképpel egészítik ki koncertjeiket. Az előadásmódjukból pontosan kiérezhető a hatékony együttműködés, az együtt gondolkodás. Egységes a zenekar, s mivel a felfelé ívelő sikergörbének ez a legfontosabb feltétele, úgy tűnik nincs is előttük akadály. 2015 októberében egy kis statisztikát átnézve kiderül, hogy az egyetlen olyan működő magyar zenei formáció, akinek ebben az évben 10 dalát folyamatosan játsszák a rádiók, amely talán joggal nevezhető rekordnak is. (2015 MR2 játszási lista alapján).

A 2016-ban debütáló nyolcadik albumukról előzetesen bemutatott két dalt pillanatok alatt megtanulta és megszerette a közönség. A szavak erejében eddig sem kételkedő Kowalsky, egy Hawai meditációs módszert próbál honosítani a Varázsszavak című dalával, melyet a készülő korongról elsőként ismerhetett meg a közönség:

A novemberi, fővárosi dupla koncerten a sok meglepetés mellett, további új dalt ismerhet meg a közönség.

Kowa szavai kifogyhatatlannak tűnnek, így a Kowalsky meg a Vega formáción kívüli alkotók munkájában is részt tudott vállalni. Példának okáért az egyik legnépszerűbb hazai énekesnő, Rúzsa Magdi egy-két dalának a szövegét is Kowalsky írta. De a korábbi években mozifilmek főcímdalának az elkészítésében is közreműködött (Argo, Csak sex és más semmi, Kaméleon) Ő maga is egy kaméleon. A tetovált rocker srácban egy igazi alkotó ember él, aki szeretettel átitatva formálja a szavakat és egy biztos csapattal a háta mögött hirdeti azt az eszmét, amelyben hisz, amelyben együtt hisznek. Az ehhez szükséges energiákat pedig a családjából és a jógából meríti. S hogy ez a szeretet forradalom meddig él, meddig zenél a Kowalsky meg a Vega? Állításuk szerint: „ S. Í. R. I. G tart”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!