Zene

2016.11.20. 10:54

"Két nap múlva már büdös zokni szindróma" - Zalai zenészeket kérdeztünk a televíziós tehetségkutatókról

Aki nem járatos a kereskedelmi csatornák műsoraiban, annak igen nagy fejtörőt okozna, ha fel kéne sorolni az utóbbi pár évben a televízióban levetített zenés tehetségkutatókat.

Mikó-Baráth György

A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük a Megasztárt, a The Voice-t, az Ének iskoláját. De, arra talán még nem volt példa, hogy egy időben, egyszerre két tehetségkutatót, az X-faktort és a Star Academyt is műsorukra tűzzék a kereskedelmi adók. Habár a Star Academy nézettségi mutatói nem hoztak sikert – talán pont a másik csatornán futó konkurencia miatt – mégis tényként lehet kijelenteni, hogy ezek a műsorok szinte évente több tucat újdonsült sztárjelöltet termelnek ki. Kíváncsiak voltunk mi a véleményük erről a jelenségről, magáról a tévés tehetségkutatókról zalai zenészeknek.

Első riportalanyunk Böröcz Roland, aki az idén 15. születésnapját ünneplő Kocsmazaj együttes énekese. Rögtön egy határozott véleménnyel, mondattal kezdte Roland a beszélgetésünket. “Sikert el lehet érni a tehetségkutatók révén is, de ezek általában tiszavirág életűek., ezért is vagyok nagyon büszke arra, hogy a zenekarommal már 15 éve vagyunk a pályán!”

Böröcz Roland egy jó hangulatú klipforgatás közben

Mikor arról kérdeztük Rolit, hogy mi a véleménye erről a műsorformáról, ismét nagyon őszinte választ kaptunk. “A tehetségkutatók alapjába véve fontos szerepet töltenek be egy ország zenei palettáján, hiszen rengeteg tehetséges zenész dolgozik múzeum őrként vagy több műszakban egy gyárban. De szerintem a mai médiában működő show-k egyáltalán nem arról szólnak, hogy ezek az emberek sikeresek legyenek. Sokkal inkább a 'felvett tiszta zokni két nap múlva már büdös zokni szindrómája'. A kreált sztárok ideig-óráig lehetnek a rivalda fényben, utána lecserélik őket másokra.”

Roland gondolatával alapvetően egyetértett, gyerekkori barátja, a ma már országos szinten is ismert Delta együttes frontembere, Szabó Péter is. Peti szerint nem feltétlen a minőséggel, sokkal inkább a mennyiséggel van gond a tehetségkutatós sztárok kérdésében. “Én sem vagyok tehetségkutató párti. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a legtöbb műsor profi, nagyon jól meg vannak csinálva. Természetesen több remek hangú énekest is felfedeznek, de ez a pici ország egyszerűen nem bír el ennyi újdonsült sztárt. S később ezeknek az előadóknak a sorsa sajnos nem mindig szokott jól alakulni ”

A Delta zenekar évek alatt nagy népszerűségre tett szert. Kíváncsiak voltunk, hogy előfordult-e az együttes életében, hogy elgondolkoztak azon, jelentkeznek valamelyik országos tehetségkutatóra. Kérdésünkre egy szimpatikus, szerény választ kaptunk Szabó Pétertől. “Nem, ez sosem merült fel. Egyszerűen nekem nincs olyan énekhangom, hogy megfeleljek azon a szinten. A Delta egy buliztató, jókedvű zenekar, valószínűleg meg sem felelnénk egy tehetségkutató elvárásainak. Aminek viszont meg szeretnénk felelni, az az, hogy a közönségünk a bulijaink alatt meg se álljon, tomboljon, felejtse el a hétköznapok gondjait, s végig érezze jól magát. Nagyon örülünk, hogy minden hétvégén nagy létszámú és nagyon lelkes közönségnek zenélhetünk és ezt semmilyen tehetségkutatóért nem cserélnénk el. Legutóbbi “Mese” című dalunk a videómegosztón rövid idő alatt több, mint másfélmilliós nézettséget ért el, ami nagyon nagy dolog számunkra.”

Szabó Péter

Arról kérdeztük még a két zenészt, hogy mégis mi lehet a műsorok sikerének titka, hiszen az X-faktornak idén már a hatodik szériája zajlik, mégis magas nézettségi mutatókat produkál.

Elsőként Roland válaszolt. “Az emberek egy ideig nevetgélnek a tehetségkutatókon részt vevő jelentkezők ügyetlen, vicces, akár felháborító produkcióin, azt gondolva, vannak azért még nálam is “hülyébbek”. Amikor elkezdődik az élő műsor, akkor az emberi “szép érzetre" tudnak hatni, hiszen amit a már megkreált sztárjelöltek nyújtanak a rengeteg háttérsegítséggel, gondolok itt az ének és tánctanárokra, a stylistokra, az hat az emberek vizualitására és hangzásvilágára is.” Péternek erről a következő volt a véleménye. “Szerintem leginkább annak köszönhető, hogy szezonról szezonra valamelyest változnak, megújulnak a műsorok, továbbfejlesztik a produkciót. De nagyban számít a zsűritagok, mentorok személye is. Biztos, hogy Presser Gábor és Nagy Feró az idősebb generációt is a tévé elé ültette. Most pedig a fiatalokra hathat ösztönzően Tóth Gabi dekoltázsa (nevet).”

Szerettünk volna olyan zenészek, zenekarok véleményét is kikérni, akik indultak nagyobb tehetségkutatókon, ezáltal személyesen is átélhették ezen műsorok világát. Így kicsit keményebb zenei vonalra eveztünk, s eljutottunk a több kisebb zalaegerszegi zenekar összeolvadásából 2015-ben létrejött metal zenekarhoz, a Lovecrose-hoz.

Lovecrose

Tehetségkutatós élményeikről a következőt mesélték nekünk az együttes tagjai. “Még a zenekar első formációjával felléptünk az Apáczai ÁMK-ban, a Rock pódium elnevezésű zenekaroknak szóló tehetségkutatón, ahol második helyezettek lettünk. Azonban ennél sokkal fontosabbak voltak azok a kritikák, amelyeket a szakmai zsűri tagjaitól és főleg vezetőjétől, Németh Gábortól kaptunk. Ez is közrejátszhatott abban, hogy az egyik ismert tévés műsor az idei évadába meghívott minket, de az első kör után úgy döntöttünk, hogy ez a világ nem nekünk való és nem is tervezünk másikat kipróbálni. Úgy gondoljuk, hogy bár jó reklám lehetőség a tévében akár csak egy- két elő adásig szerepelni, de nem ér meg annyit, amennyit fel kellene áldozni érte!”

Szintén nem túl pozitív élményről tudott nekünk beszámolni a Tales of Evening énekesnője Dudás Ivett. “Az őszintét megvallva - igaz még nagyon fiatalon - de indultam egy ismertebb versenyen. Iszonyú nagy hőség volt aznap, négy órát vártam, szinte majdnem a tűző napon, mire sorra kerültem. Azt sem mondták, hogy “bú vagy bá” amint lement az egy percnyi előadásom. Ez azért dühítő tud lenni, amikor a képernyőn látod a sok hülyét, akiket csak azért visszahívnak, vagy bevágnak több adásba is, mert csinálják a műsort”.

Dudás Ivett

Ivett és zenekara végül eljutott arra a szintre, hogy szerte az országban kíváncsiak rájuk az emberek, valamint az énekesnő még a Vazul Vére történelmi rockoperában is szerepel. Talán ennek is köszönhető, hogy Ivett nem tört pálcát a tehetségkutató showműsorok felett. “Alapvetően kettős érzések vannak bennem. Jó dolognak tartom a tehetségkutató versenyeket, hisz újabb és újabb tehetségekkel ismerkedhetünk meg, emellett viszont van egy vonulata, amit nagyon nem kedvelek. Ez pedig az, hogy nem feltétlenül az a műsor lényege, hogy új tehetségeket találjanak, hanem minél nézettebb produkciót, vagy épp egy kedveltebb adót csináljanak!”

A Lovecrose tagjai inkább Böröcz Roland véleményével, s Dudás Ivett utóbbi gondolatával értettek egyet. “A véleményünk a tévés tehetségkutatókról az, hogy bármennyire is úgy tűnik, sajnos nem a tehetségeket keresik. De miután kereskedelmi csatornák rendelik meg és készítik el a műsort, ez érthető is. Ők olyan embereket várnak, akiknek karakterét megtervezhetik és felépíthetik, hogy aztán a tévében eladhassák. De akadnak azért itt is olyan ritka kivételek, és ez főleg a tévés tehetségkutatók első évadaira volt jellemző, akik képesek voltak kilépni ezeknek a műsoroknak az árnyékából és évekkel később is aktív szereplői tudtak maradni a magyar zeneiparnak. Arra buzdítjuk a hozzánk hasonló kis zenekarokat, hogy ne ilyen műsorokból akarjanak maguknak ismertséget és rajongókat szerezni! Ne sajnálják rááldozni az időt és energiát! Szeressék a zenélést és a hangszereket és becsüljék meg azokat, akik szívesen hallgatják és nézik azt, amit csinálnak!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!