Zene

2016.10.12. 17:40

Erős motiváció - Alkotói válságok nélkül 15 éve

Zalaegerszeg – Voltak kisebb-nagyobb sikereink és elszalasztott lehetőségeink is a tizenöt évünk alatt, én azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy az a motiváció, ami élteti a zenekart, sosem hagyott alább.

Gyuricza Ferenc

Ezzel a mondattal indította a Kocsmazaj másfél évtizedes jubileuma kapcsán folytatott beszélgetésünket a basszusgitáros-énekes Böröcz Roland, a zenekar vezetője. A jelenleg négy fős alterpop csapat nagy terveket már nem dédelget, de abban bíznak, hogy továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a megye és a nyugat-dunántúli régió könnyűzenei életében.

– Kitűzött céljaink mindig is voltak, hogy ezekből végül mit tudtunk megvalósítani, az nem mindig csak rajtunk múlt – magyarázta tovább a zenész. – Valamikor 2006-2007 táján akár az országos ismertséget is elérhettük volna, hiszen egy teljes nagylemeznyi anyagunk volt ott az egyik nagy nemzetközi kiadó asztalán, ami aztán ott is maradt, pontosabban fiókba került. Így utólag értékelve azt a helyzetet, már egyáltalán nem bánom, mivel olyan kompromisszumokra akartak bennünket rávenni, amitől akkor bizonyára nem zárkóztunk volna el, viszont most valószínűleg nem nagyon örülnék neki.

Roli szerint így is számos olyan sikert tudtak felmutatni a másfél évtized alatt, ami simogatta a lelküket. Tehetségkutatós első helyezések, külföldi dalversenyek megnyerése, nagyszerű koncertek, illetve közönségkedvencekké vált dalok és klipek szerepelnek a dicsőséglistájukon. Az együttes vezetője mégis arra a legbüszkébb, hogy alkotói válság sújtotta őket, bár a 15 év alatt rengeteg tagcserén estek át. A leggyakrabban a dobos posztján, ott némi kis túlzással élve majd' egy futballcsapatnyi zenész fordult meg, edzőstül és cserejátékostól, ám mióta Fehér Zsolti, azaz Toti csatlakozott, ezt a posztot is rendkívül erősnek érzi, hiszen zeneileg és emberileg is összeillenek.

– Hármunk közt mindig is nagyon erős volt a kohézió – utalt a zenekar magjára, amit rajta kívül a gitáros Antal Péter és a billentyűs Pacsa András alkot. – Peti nem tartozik a virtuóz gitárosok közé, azaz tőle ne várjon senki hatalmas virgákat, viszont nagyszerűen riffel, és olyan alázattal közelít a zenéhez, amire csak ritkán van példa. Akad köztünk vita jócskán, s utólag mindig be kell látnom, hogy neki volt igaza. Ezek szerint én vagyok a makacsabb, ő viszont okosabb. András pedig a zeneelméleti képzettsége és tudása, de a hangszerelési ötletei miatt is nélkülözhetetlen a jelenlegi Kocsmazaj számára.

Ami pedig a zenekar jelenét illeti, annak kapcsán néhány konkrét tervet vázolt fel a basszusgitáros-énekes. Szeretnék a 15 éves jubileumukat méltó módon megünnepelni, ezért nemcsak a szokásos évrázó koncertjüket tartják meg, de egy hanghordozót is kiadnak erre az alkalomra. Valószínűleg egy olyan multimédiás CD-t, amelyen nemcsak a legfrissebb dalaik szerepelnek, de egy videoklip is, valamint egy olyan hangoskönyv, ami fényképeket és a zenekarról megjelent újságcikkeket is tartalmaz.

– Olyan évünk még sosem volt, hogy legalább egy dalt fel ne vettünk volna, amit aztán valamilyen platform révén sikeresen el is juttattunk a közönségünkhöz – magyarázta a Kocsmazaj vezetője. – Ebben az évben is lesz új dalunk, de most egy különleges vállalkozásról van szó. Amatőr filmesek kerestek meg bennünket, hogy a készülőben lévő új alkotásukhoz mi írjunk zenét. A felkérést örömmel elfogadtuk, így a Kocsmazaj legújabb dala, az Ördögi kör az azonos című filmnek lesz egy nagyon fontos eleme. Nemcsak a főcímzene lesz, de a filmben is szerepet kap, így az új video-klipünket is ehhez forgattuk.

Roli azt is elárulta, hogy a filmben egy másik szerzeménye is hallható lesz, ez utóbbi a Mi lesz a vége? címet kapta. Ennek a dallama instrumentális aláfestő zeneként többször is felbukkan majd a filmbéli cselekmény során.

– Azt a korábbi tervünket sem adtuk fel, hogy koncertjeinkre előveszünk néhány régebbi dalunkat, azokat, amiket még női énekhangra vagy duettre írtunk – mutatott rá a további elképzelésekre a zenekar vezetője. – Ebben továbbra is számítunk Bogdán Noémi segítségére, aki nem lesz újra a Kocsmazaj tagja, de esetenként csatlakozik hozzánk. Az a helyzet, hogy olyan sok fellépésünk nincs, neki viszont a saját zenekara rengeteg elfoglaltságot jelent, így inkább mi próbálunk meg alkalmazkodni hozzá. Ha tud időt szakítani, akkor örömmel látjuk mint vendéget, ám azt is el kell fogadnunk, ha nem tud jönni. A Kocsmazaj az elmúlt 15 esztendő során egy olyan gazdag repertoárt halmozott fel, amiből bármikor képesek eszünk egy koncertprogramot összerakni.

Egy kiskocsmából indult a zenekar

A Kocsmazaj együttest a basszusgitáros-énekes Böröcz Roland és a gitáros Varga „Főnök" Péter ötlete nyomán egy muraszemenyei kiskocsmában hozták létre, azzal a szándékkal, hogy saját maguk örömére, illetve a vendégek szórakoztatására örömzenéljenek. Az együttes 2004-ig csak feldolgozásokat játszott, ám akkor jelentkeztek egy tehetségkutatóra, ahol feltétel volt a saját szerzemény bemutatása, az első komolyabb fordulópont ekkor következett be életükbe.. A másfél évtized alatt készítettek két rövidebb játékidejű albumot és egy nagylemezt is, utóbbi 10 év 10 nagylemez címmel jelent meg a tíz éves jubileumukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!