Zene

2017.02.06. 18:01

A csapatjátékban van az erejük - Interjú Ganxsta Zolee-val

Zalaegerszeg - Több mint négy éve nem jelent meg új albumunk, s ez főként az én lajhárszerű munkatempómnak köszönhető. Ezen nincs mit szépíteni, én így dolgozom, miközben a társaim folyamatosan rugdosnak, hogy kellene már az új anyag.

Gyuricza Ferenc

A rap hazai fenegyereke, a Kartel vezetője, Ganxsta Zolee mondta mindezt legutóbbi zalaegerszegi koncertjét megelőzően a Zalai Hírlapnak. A népszerű formáció az Atlantis Music Clubban lépett fel szombaton este, ahol a műsoruk gerincét a húsz esztendeje kiadott Jégre teszlek album dalai adták.

- A zenekar életében léteznek mérföldkövek, amiket én csak tradicionális checkpointoknak nevezek - magyarázta Ganxsta Zolee. - Többek között ilyen a születésnapomhoz kapcsolódó budapesti koncert is, amit már harmadik éve tartunk a Barba Negra Music Clubban. Ezeket mindig próbáljuk valamilyen konkrét apropóra felfűzni. 2015-ben volt 20 éves a zenekar, ez egyértelműen adta magát, tavaly én ünnepeltem az ötvenedik születésnapomat, most pedig azt találtuk ki, hogy a Jégre teszlek albumunk húszéves jubileuma tiszteletére az első daltól az utolsóig, ugyanabban a sorrendben, ahogy a lemezen szerepel, teljes egészében eljátsszuk azt a korongot. Miután ez igen jól sikerült, így az idei turnéprogramnak szintén meghatározó elemei lesznek a Jégre teszlek album dalai.

Zolee azt mondja, a két évtizede kiadott második Kartel lemez azért ennyire emblematikus, mert ott forrt ki igazán a stílusuk. A közönség ezt, illetve a harmadik nagylemezt, a Helldorado-t imádja a leginkább, bár hozzá személy szerint az Egyenesen a gettóból nyersesége áll a legközelebb.

Ganxsta Zolee (képünkön) és a Kartel másfél éve görgeti már maga előtt az új album elkészítésével járó feladatokat. Jelenleg három-négy kész daluk van, s két héten belül egy klippel is jelentkeznek
Fotó: A szerző

- A legtöbb zenekar esetében az első nagylemez inkább egy igazi nyers odacsapás, hiszen minden addig összegyűlt ötletet igyekeznek abban egyszerre a közönség arcába tolni - folytatta. - Az Egyenesen a gettóból egy ilyen ütés volt. A friss lendület nálunk azonban még a második albumra is kitartott, de ott már egyfajta lemezkészítési rutinnal is párosult. Még fiatal volt a csapat, tele tesztoszteronnal és ötlethalmazzal, de már kiforrott az irány, tudtuk, hogy merre tart a Kartel.

A rapper szerint az is érthető, ha a közönség a régi dalokat akarja hallani, hiszen a táboruk egy része ezeken a lemezeken nőtt fel. Ő maga is így érez a kedvencei kapcsán. Úgy fogalmaz, hiába készített a Motörhead az ezredfordulót követően is kiváló albumokat, a koncerteken akkor is az Ace Of Spades című klasszikusra kíváncsi mindenki.

- Ez a legtöbb zenekarnál így van - tette még hozzá. - Ott van egy másik nagy ideálom, a House Of Pain. A közönség állandóan követeli tőlük a Jump Around-ot, pedig szerintem nekik már tele van vele a hócipőjük, akárcsak nekünk a Keleti oldal - Nyugati oldal című számunkkal. Mégsem száműzhetjük a programból, mert a közönség ezt akarja hallani, akár tizedszer vagy századszor is.

Zolee persze rögtön leszögezte, nem fognak minden lemez kapcsán jubileumi show-kat bevállani, mert az egy idő után akár vissza is üthet. Úgy fogalmazott a rapper, hogy a Kartel se nem tribute-, se nem retrózenekar.

- Olcsó húzás lenne, ha a zenekar jövőbeni karrierjét arra fűznénk fel, hogy innentúl kezdve sorra megünnepeljük a Helldorado, aztán a Rosszfiúk, majd pedig a Pokoli lecke akárhány éves jubileumát, s így tovább a végtelenségig - fűzte tovább a gondolatot Ganxsta. - Ez egy aktív zenekar, amelynek új dalokat kell készítenie, s azokat is sikerre vinni. Szerencsére van mellettünk egy ember, aki folyamatosan hajt minket, hogy új termék kell, új dalok és új klipek. Tulajdonképpen igaza van, hiszen 2012 óta nem jelent meg új stúdióalbum, aminek többnyire az én lajhárszerű munkatempóm az oka, hiszen másfél éve tologatom ezt a feladatot magam előtt, mint a szekeret. A Kartel persze ettől függetlenül állandóan pörög, rengeteget koncertezünk, csak az új dalok nem akartak elkészülni. Most viszont már azt is bátran ki merem jelenteni, hogy két héten belül kijövünk egy új klippel. Az annak az alapját képező dal ugyanis stúdiókész állapotban van. Ez egy aljas ősgengszter-rap nóta lesz, az első lemez stílusához kanyarodunk vissza, csupán a megszólalás lesz 2017-es.

A rapper azt mondja, egyelőre ennyi a biztos, mert a CD formátum mára gyakorlatilag érvényét vesztette. Akár az is előfordulhat, hogy csak dalokat jelentetnek meg, hármat-négyet, bár bennük még megvan az igény egy teljes album kiadására is.

- Most három-négy olyan dal van a fiókban, amit teljesen késznek mondanék - sorolta tovább Zolee. - Nagylemeznek ez kevés, ahhoz legalább 10-12 kellene. Szövegötletem rengeteg van, gyakorlatilag már Dunát lehetne velük rekeszteni, a zenei alapok hiányoznak még. Van egy régóta kialakult munkakapcsolatunk, a zenei alapokat nálunk többnyire Pierrot készíti, most is vele dolgozunk, bár én nyitott vagyok arra is, hogy a zenekar tagjai hozzanak ötleteket, és erre folyamatosan ösztönzöm is őket. Nagyon ügyesek a srácok, a gitáros Vilkó, azaz Takács Vilmos és a basszusgitáros Kovács Dávid is remek szerzők. Igazából olyanok vagyunk, mint az Atletico Madrid, az erőnk a csapatjátékban mutatkozik meg. Nekem az is meggyőződésem, hogy hamarosan születnek olyan Kartel-dalok is, amiknek nem Pierrot lesz a szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!