Zalavár

2015.03.18. 13:50

Játékos megelőzés - Egészségnapon vettek részt a zalavári iskolások

Zalavár - Dohányzógép és részegszemüveg - többek között ezeket a szimulációs eszközöket is megismerhették az általános iskola diákjai a szerdai Egészségnapon.

Keszey Ágnes

A káros szenvedélyekre való rászokás megelőzését, a daganatos betegségek szűrésének fontosságát tűzték ki a program szervezői: a Sármelléki Általános Iskola Zalavári Cirill-Metód Tagiskolája, a helyi védőnők és a programhoz az interkaktív eszközöket biztosító Speeding Kft.

Az iskola felső tagozatosai, közel negyven tanuló vett részt az Egészségnapon. A gyerekek állomásról állomásra járva vehettek részt elméleti és gyakorlati bemutatókon, oldottak meg komoly és játékos feladatokat valamint próbálhatták ki a különböző bemutató eszközöket, melyek segítségével a káros szerek - cigaretta és alkohol nélkül is - megtapaszthatták azok káros hatásait.

A lányok az emlőrák, a fiúk a hererák megelőzésével, a szűrések fontosságával és az önvizsgálat módjával is megismerkedhettek.

Kőnig Zalán a részegszemüvegben. Az eszköz az alkoholos befolyásoltság okozta látászavarokat és az ennek következtében fellépő bizonytalan járást, megnövekedett reakcióidőt szimulálja. Fotó: Keszey Ágnes

A zalavári iskolában megrendezett Egészségnap célja az volt, hogy a gyerekek ne próbálják ki a káros szereket és ne váljanak függővé.

- A helyi védőnők egy szakmai találkozón ismerkedtek meg ezekkel a szimulációs eszközökkel, melyek most erre a napra a forgalmazó cég jóvoltából eljutottak hozzánk is. Így a tanulók anélkül tapasztalhatják meg a cigaretta és az alkohol káros hatásait, hogy fogyasztanák ezeket. Élménypedagógiai módszerekkel, interaktív módon hívjuk fel a figyelmüket a káros hatásokra - szólt a délután programjáról a tagiskola vezetője, Gerecs Mária.

„Dohányzógépet" is készítettek a gyerekek, mely azt mutatta, hogyan változik meg a tüdőt szimuláló vatta színe a cigaretta hatására. Képünkön Sipos Klaudia és Mártai Istvánné pedagógus. Fotó: Keszey Ágnes

Nem csak az alkohol hatásait szimuláló részegszemüveget vagy a dohányzógépet ismerhették meg és próbálhatták ki a gyerekek, láthatták a különbséget a dohányzó és nem dohányzó ember tüdeje között és játékos elméleti feladatokat is megoldhattak. Ismerkedhettek az emberi szervezettel, a káros anyagok rövid- és hosszútávú hatásaival, kirakójáték és sok játékos feladat segítségével bővíthették ismereteiket.

A daganatos megbetegedések megelőzéséről is hallhatnak, here-, és mellvizsgáló modell segítségével sajátíthatják el az önvizsgálat módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!