Zalaújlak

2016.10.09. 15:21

Egry, a horgász - Tízéves lett a falu alapítványa

Zalaújlak – Az Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Alapítvány szombaton halászléfőző versenyt tartott a hivatal épületének udvarán.

Benedek Bálint

A szervezet motorja és vezetője, Csuha Piroska szívén viseli szülőfalujának sorsát. A művészetpártoló alapítvány tíz esztendeje alakult. Minden évben művésztábort szerveznek, és népszerűek a környék természeti csodáit felkereső teljesítménytúrák is.

– Egry József a falu szülötte. Világhírű festőművészünk nemcsak a vászon előtt szeretett ülni, hanem a Kis-Balaton partján vagy éppen Badacsonyban is, ahol sokat horgászott – mesélte Csuha Piroska. – Az alapítvány ebben az évben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, ezért úgy döntöttünk, halászléfőző viadallal emlékezünk.

A bensőséges találkozón s a főzőversenyen a házigazdákon kívül még Badacsonytomaj és Fonyód képviseltette magát. A zalaújlaki és a fonyódi halászlé gazdag ízvilágot kínált, de ezúttal a legjobbat a badacsonytomajiak főztek, így ők nyerték a viadalt.

– Két évvel ezelőtt március 15-én, Egry József születésnapján avattuk fel a művész emlékházát, ami minden évben tavasztól egészen október végig várja a látogatókat – fogalmazott Csuha Piroska. – A környező táj természeti adottságai pedig a túrázók számára lehetnek érdekesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!