Zalatárnok

2016.03.02. 14:20

Felújítják a néhai '48-as honvédtiszt sírját Zalatárnokon

Zalatárnok – Lakossági kezdeményezésre és civil összefogással újítják fel a néhai '48-as honvédtiszt, Deák Lajos síremlékét.

Gyuricza Ferenc

Az ötletgazda Bekő Tamás, a Zala Megyei Levéltár munkatársa volt, aki számos kutatást végzett a település történetét illetően.

– A község több honvédet is adott a hazának, ám Deák Lajos az egyetlen zalatárnoki '48-as katona, akinek jelenleg is fellelhető a sírja a faluban – mondta Bekő Tamás. – Tudomásom szerint a helytörténet-kutató dr. Szinku Mihály volt az, aki rátalált a ledőlt síremlékre. Az ő kezdeményezésére 1998-ban, a márciusi forradalom kitörésének 150. évfordulója helyre is állították. Az időközben eltelt közel húsz év viszont nyomot hagyott rajta, a fehér márvány obeliszk beszürkült, és a felirat festése is teljesen lekopott.

Bekő Tamás ezért is szeretné újra felújítani a síremléket. Ötletével megkereste a képzőművészeti ambíciókkal is rendelkező, a közélet iránt szintén nyitott Brassnyó Ágnest, s annak férjét, Meskó Andrást, akik úgyszintén támogatták a kezdeményezést. Hárman közösen vállalták, hogy a március 15-i évfordulót megelőzően lecsiszolják a márványt, illetve Ágnes újrafesti a feliratot. Emellett természetesen az obeliszk környezetét is szeretnék egy kicsit rendbetenni.

– Deák Lajos mint honvéd százados teljesített szolgálatot a szabadságharc idején – tette hozzá Bekő Tamás. – Amúgy pedig Deák Ferencnek volt az első unokatestvére. Azt is biztosan tudjuk róla, hogy 1848-ban részese volt a hadműveleteknek, 1849-ben viszont már nem szerepel a tiszti rangsorban. Valószínűleg kiléphetett a seregből, hazajött, és idehaza gazdálkodott. Később a település első postamestere lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!