Zalaszentjakab

2016.11.27. 13:38

Felújított harangláb - Varga József 19 bajtársa emlékére emeltette

Zalaszentjakab - A felújított első világháborús emlékű ünnepélyes avatását tartották szombaton a dél-zalai faluban.

Benedek Bálint

Közel 1,7 millió forintos pályázati forrásból, némi önerő hozzáadásával újították fel a település 19 áldozata előtt tisztelgő haranglábat.

- Az 1935-ben készült emlékművet a háborúból szerencsésen hazatért Varga József bíró a 19 elesett bajtársai előtt tisztelegve emeltette - mondta ünnepi beszédében Molnár József polgármester. - Ezúttal teljes rekonstrukció keretében újult meg a harangláb, melyből ezután a település déli harangszója is felcsendül majd.

Az ünnepségen Cseresnyés Péter államtitkár is beszélt. Mint elmondta: visszatekintve látszik igazán, hogy a nagy háború milyen óriási hatással volt Magyarország gondolkodására és sorsára.

- Az első világháború vérfürdője viszonylagossá tette az emberi élet értékét, s a szavak értelmét - tette hozzá. - Ezért van szükség arra, hogy egy faluközösség emlékezzen azokra az elődökre, akik sokat tettek azért, hogy a magyarság megmaradjon.

Cseresnyés Péter hozzátette: többek közt az első világháború okozta mostani bajaink jelentős részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!