Zalaszentiván

2015.11.10. 06:16

Vörösben úszott minden

A népi hagyomány szerint ha vörös az ég alja, akkor erős széllel kísért kemény hideg várható másnap.

Pezzetta Umberto

A tudomány szerint a lemenő nap fénye vastag levegőrétegen kell, hogy áttörjön és így a kék szín már "nem jön át", tehát a nap színét vörösnek látjuk. Ezen a hatáson erősít ha a közelben magas légnyomás uralkodik és emiatt a levegőben alacsonyan lebegnek a különböző szennyeződések és mindenféle anyagok.

Hétfőn kora este vörösben úszott a határ, ahogy Zalaszentivánról Zalaegerszegre tartottam kocsival. Csodaszép látványt nyújtott, ahogy a felhők mögül előbukkanó naplemente fénye megvilágította az eget, illetve a felhők alját és vele együtt mindent ami körülöttem volt. Ez a látvány még misztikusabbá vált azáltal, hogy a faluban sok portán avart égettek s az alacsonyan szálló füst sokat erősített a különös naplemente hangulatán.

S hogy kemény hideg várható? Nos a meteorológia nem erősíti meg ezt, hisz napsütés, némi felhővel és 18 fokos meleget jósol az elkövetkező napokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!