Zalaszentgyörgy

2016.06.20. 11:34

Tájházat avatnak és nyílik a művésztelep Zalaszentgyörgyön

Zalaszentgyörgy - Tájházat, s benne több kiállítást is avatnak június 24-én, pénteken Zalaszentgyörgyön, ahol ugyanezen napon nyílik meg a nemzetközi művésztelep.

Magyar Hajnalka

Az ünnepi események sorozata 13 órakor kezdődik a közel 150 éves, felújított porta átadásával. A tájházban nem pusztán a régi, paraszti életmód bemutatására törekszenek, kiállításoknak is helyt ad az új közösségi tér. A tisztaszoba, konyha és lakószoba hármasa mellett a kamrában kertészeti kiállítás várja az érdeklődőket, amelyben a régi szakkönyvek mellett egy metszőolló gyűjtemény is helyet kap. A ház egy további helyiségében Buday Mihály festőművésznek rendeznek be állandó kiállítást. A Buday-teremben a településen élő, s nemzetközi művésztelepet meghonosító alkotó 22 festménye kerül a falakra, 6 szakrális és 16 történelmi témájú munka, utóbbiak közül nem egy a falu múltjából merít.

A tavalyi művésztelep résztvevői, balra hátul Buday Mihály áll Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

A tájházhoz kapcsolódó csűr is új funkciót nyert, ott I. világháborús kiállítás nyílik, egy falubeli család történetére alapozva. Az avatáson többek között vendégként beszédet mond V. Németh Zsolt államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Rácz István címzetes egyetemi tanár és dr. Hrotkó Károly tanszékvezető professzor is.

A tájháznak a helyi közösségi életben is fontos szerepet szánnak, így itt tartják meg az ugyancsak pénteken nyíló Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep kísérőrendezvényeit. Fellép a Magyarucca, az Old Lorenzo, a zárókiállítás napján, július 1-én pedig hagyományos táncház kínál élményt a helybéli néptáncegyüttes és a Harangláb zenekar jóvoltából.

A művésztelep ez alkalommal 20 alkotó részvételével nyitja meg kapuit a művelődési házban. Újdonság, hogy a festészet mellé a fotó és a textil is felcsatlakozik, a 18 órakor kezdődő megnyitón pedig virtuális tárlat látható majd a zalaszentgyörgyi fotóklub felvételeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!