Zalaszentgyörgy

2016.02.02. 09:03

Széchenyi István emlékére

Zalaszentgrót – A Széchenyi Társaság és az idén már 41 éves Országos Széchenyi Kör az elmúlt évben kezdeményezte, hogy gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója, 2016. legyen a Legnagyobb Magyar emlékéve.

Szalay Csaba

A kezdeményezés sorsáról és a tervezett rendezvényekről a közelmúltban Budapesten tárgyalt a kör vezetősége. Péchy Mária elnök elmondta, hogy – több kerek évforduló miatt – a kormány nem fogadta el a javaslatot, de folytatódik a nagycenki Széchenyi kastély és környékének felújítása és remény van a Kör tervezett rendezvényeinek anyagi támogatására.

Széchenyi István tevékenységének jobb megismerése érdekében vetélkedőt hirdettek, a megszólított 150 Kárpát-medencei  település közül    több mint 50 jelentkezett. Általános- és középiskolásoknak   is szerveztek vetélkedőt,  Széchenyi műveinek, szellemének megismertetésére  pedig akciót indítottak   Széchenyi házhoz megy címmel. Felkészült előadók várják települések, intézmények, klubok meghívását ingyenes  előadás tartására. Áprilisban megrendezik  a  Széchenyi Akadémiát   Nagycenken.

A  Széchenyi Körnek a zalaszentgróti  térségben is több rendezvénye lesz.  Április 9-én emléktúrát rendeznek  Zalaszentgrót, Zalaszentlászló és  Sénye környékén, szeptember 21-én megemlékezés és koszorúzás lesz Zalaszentgróton, és várhatóan országos érdeklődés kíséri az október 15-én Zalaszentgróton és Kehidán sorra kerülő emlékkonferenciát, amelynek témája Széchenyi és Deák kapcsolata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!