Zalaszentgrót

2016.01.15. 18:46

Zajos, de eredményes évet zárt a zalaszentgróti önkormányzat

Újévi fogadást rendezett pénteken Zalaszentgrót önkormányzata.

Császárné Szabó Judit

A vendégeket dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott pohárköszöntője előtt Baracskai József polgármester üdvözölte, majd bemutatták azt a kisfilmet, amely a város elmúlt évét összegezte. A filmhez Szili Péter írt  egy Szentgrótról szóló dalt. A  vetítés után Baracskai József összefoglalta beszédében 2015 legfontosabb történéseit.  Emlékeztetett például az esélyegyenlőségi programjukra. Ennek keretében akadálymentesítéseket is végrehajtottak, átadták a felújított mentőállomást, kábítószerügyi egyeztető fórumot alakítottak, beneveztek az Európai Mobilitási Hétre és beléptek az Egészséges Városok Szövetségébe.

Turós Dóra vezető védőnő, Baracskai József polgármester és Molnár Szilveszterné óvodavezető
Fotó: Szabó Judit

Utakat és járdákat javítottak, parkolókat építettek, folytatta a felsorolást Baracskai József, és elmondta, hogy Zalakoppány és Csáford után Zalaszentgrót központi részén is létrejött a polgárőrség.  Az önkormányzat tavaly nyert két autót egy pályázaton, az egyiket a zalakoppányi, a másikat a zalaszentgróti polgárőrség kapta.

– Egyre több helyen látható a „SzÉpül a város" logó – említette a polgármester, hogy egységes táblával hívják fel a figyelmet városban folyó beruházásokra, így volt ez a Kolping idősek otthona megújításakor is.

Az önkormányzat elmúlt évéről Baracskai József azt mondta, hogy mozgalmas volt, „néha zajos, néha túl zajos", ugyanakkor eredményesnek ítélte a képviselő-testület működését.

Szorosan együttműködtek a gazdasági kamarával és a rendőrséggel, tért rá újabb témákra a polgármester, leszögezve, hogy Zalaszentgrót szinte nincs is rajta az ország bűnügyi térképén, annyira jó a közbiztonság.

Ami az idei évet illeti, már megkezdték a költségvetés tervezését, s helyet találnak annak a 181 millió forintnak is, amit az adósságkonszolidációból kimaradt, jól gazdálkodó településként kapott Zalaszentgrót. Ebből az összegből is lesznek út- és járdafelújítások, és jut a részönkormányzatoknak kisebb-nagyobb fejlesztésekre.

A 2014-2020 közötti uniós ciklus egyik fontos célja a belváros-rehabilitáció. Egy úgynevezett zöld város programot szeretnének megvalósítani többek között kerékpárutak építésével, zöldterületi beruházásokkal. A tervek között szerepel a buszállomás felújítása és az óvoda épületének bővítése, önálló bölcsőde létrehozása.

Dr. Sifter Rózsa pohárköszöntőjében arról tett említést, hogy folytatják a szolgáltató állam kiépítésének programját, ami a városon is nyomot hagy: idén megújítják a járási hivatal épületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!