Zalaszentgrót

2016.01.26. 14:35

Kiállítás nyílt Erkel Ferenc életéről és munkásságáról

Zalaszentgrót – Erkel Ferencről nyílt kamarakiállítás a róla elnevezett alapfokú művészeti iskola hangversenytermében. A tárlatot a Magyar Emlékekért a Világban (MEVE) Egyesület tagsága állította össze.

Szalay Csaba

Az egyesület elnökét és a megjelenteket Lovász Gábor, a zeneiskola vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy most először rendeztek kiállítást az általa egyik legnagyobbnak tartott magyar zeneszerző, az iskola névadója életéről.

Dr. Messik Miklós, a MEVE elnöke bevezetőjében bemutatta a több mint ötventagú budapesti egyesületüket, amelynek leginkább lelkes nyugdíjasok a tagjai. Fő tevékenységük a világban fellelhető, a művelődéstörténet egészét felölelő magyar emlékek gyűjtése, bemutatása. Munkájukat sok külföldön járó fiatal önkéntes segíti. Többek között zenészek, képzőművészek és politikusok emlékeit kutatják, dolgozzák fel és igyekeznek bel- és külföldön bemutatni.

Dr. Messik Miklós, Lovász Gábor és Beke László iskolaigazgató a tárlat megnyitóján

Így készült el a 16 tablóból álló kiállítási anyag, amelynek címe: Erkel-emlékek nyomában – a gyulai tanító házától az operaházi babérkoszorúig. A gazdag kiállítási anyag és az egyesület által elkészített DVD végigvezet az 1810-ben Gyulán tanítói családban született zeneszerző életútján az 1893-ban bekövetkezett haláláig. Megtudjuk, hogy Erkel a pozsonyi bencés gimnáziumban volt középiskolás, itt ismerkedett meg Liszt Ferenccel és a „verbunkos atyjával", Bihari Jánossal. A magyar zenét Kolozsvárott Brassai Sámuel hatására szerette meg. A Himnusz megzenésítésén túl számtalan zeneművet komponált, zenekarokat dirigált. A magyar nemzeti opera megteremtője, operái a magyar történelemből merítik témájukat. Szorgalmazta a Zeneakadémia létrehozását is. Munkásságáért ő kapott először babérkoszorút. Kiválóan sakkozott, a Széchenyi Ödön által létrehozott Pesti Sakk Kör egyik alapítója és Széchenyi után második elnöke volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!