Zalaszentgrót

2017.06.12. 16:50

Csellószólót játszott tubán - Batthyány-érmet vehetett át Lukács Gergely

Batthyány-érmet vehetett át Lukács Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tuba tanszakos, másodéves hallgatója Baracskai József polgármestertől, mert messzire vitte szülővárosa, Zalaszentgrót hírét.

Szabó Judit

Lukács Gergelyt a szélesebb közönség a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorból ismerhette meg, amelynek eljutott a döntőjéig.

- Hatévesen kezdtem zenét tanulni, furulyázni. Már akkor tubás szerettem volna lenni, de fel kellett nőni a hangszerhez... A furulya után trombitáltam és tenorkürtön játszottam, utána kerültem Budapestre, zeneművészeti szakközépiskolába. Gyerekkoromban játszottam a zalaszentgróti fúvószenekarban is, az együttes vezetője, Johann Attila a keresztapám, s ő kezdett tanítani - beszélt a gyökereiről. - Átiratokat adok elő, mert tubára nem írtak szólódarabokat. A hangszer viszonylag új, 1860-ban készültek az elsők, és a fúvószenekarokban használt, nagyon halk, fából készített, kígyó alakú szerpentet váltották ki - nyújtott némi hangszertörténeti kitekintést.

A tehetségkutató döntőjében az Operaház zenekara, az elődöntőkben a Liszt Ferenc Kamarazenekar kísérte a fiatalembert, aki a döntőben Dvořák csellóversenyét játszotta. Ez azért is meglepő, mert nem kis kihívás visszaadni a darab finomságait az ormótlannak tűnő, 10-15 kilós rézfúvós hangszeren, amit rendszerint fúvószenekarokban látunk, amint a basszust dörmögi . Lukács Gergely azonban sokkal jobban kihasználja hangszerének sokoldalúságát: eljátszotta ő már Vivaldi Négy évszakából a Telet is tubán, ami ugye egy hegedűverseny... Az átiratokat maga készíti, s a hangszerek különbözősége okán néha a dallamokba is belenyúl. Gyakran fellép templomokban, oda barokk műsort visz - szintén átiratokat, a barokk az egyik kedvence -, de játszik jazzt is. Sokszor koncertezett a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, s bejárta már a világot, eddig hét nemzetközi tubaversenyt nyert meg.

Baracskai József polgármester átadta tegnap a város elismerését Lukács Gergelynek, aki a Virtuózok döntőjéig jutott
Fotó: Szabó J.

Azt tervezi, hogy a zeneakadémiát kijárva szólókarrierbe kezd, és ez is szokatlan: a világon egyetlen norvég tubás van, aki szólista előadóművészként járja a koncerttermeket és ebből meg is tud élni. Lukács Gergely az első tubáját tőle kapta, a művész a saját hangszerével tisztelte meg, amikor kurzust tartott Magyarországon. Sokan viszont hiába mesterei a hangszernek, alig kapnak állást, kevés a zenekar.

- Ismerek egy nagyon tehetséges tubást, aki emiatt kénytelen volt otthagyni a művészeti pályát, és asztalos lett belőle - mesélte Lukács Gergely.

Ő azért szeretne szólózni, mert ha beülne egy szimfonikus vagy fúvószenekarba, a tubajátékot unalmasnak találná, hiszen van úgy, hogy egy óra alatt mindössze négy percnyi szerep jut a tubásnak.

A fiatal zenész a Virtuózokban

Az életét nem csak a hangszer tölti ki, újkeletű hobbija a póker, amit az interneten és a való világban is űz. Alkalmanként falmászással tölti szabadidejét, most pedig ejtőernyőzni készül.

Zalaszentgrótra ritkán jár haza, olyankor a szüleit látogatja és a barátaival találkozik, ám a polgármesterrel arról is szólt váltottak, hogyan lehetne megszervezni egy szentgróti koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!