Zalaszentgrót

2015.10.06. 12:41

Átgondolt fásítás - Közterületre csak önkormányzati engedéllyel lehet ültetni Zalaszentgróton

Zalaszentgrót – A város önkormányzata a legutóbbi ülésén elfogadta a fásítási tervet, melynek nemrég el is kezdődött a megvalósítása.

Szabó Judit

Első lépésként a Zalaszentgróti Közös Önkormányzati Hivatal épülete előtt Baracskai József polgármester és dr. Simon Beáta jegyző elültetett két díszkörtét, amit ők ajánlottak fel. A következő időszakban további 27 különböző fajtájú fa (japán juhar, berkenye, gömbkőris, gömbjuhar, vörös levelű kőris) és 50 cserje kerül a város közterületeire, a temető parkolójánál pedig 18 vörös tölgy díszíti majd a főbejárat felé vezető sétányt.

A fásítási tervet a 2020-ig szóló időszakra fogadta el az önkormányzat. Azért tartották szükségesnek a megalkotását, hogy tervszerűen, átgondoltan történjen a zöldfelületek megújítása, és a városba illő fafajok díszítsék a közterületeket. A zöldfelületekkel kapcsolatban ugyanis számos probléma felmerült. Sok fa az elmúlt évtizedek alatt elveszítette az értékét: beteg, elöregedett, balesetveszélyes lett.

dr. Simon Beáta jegyző  és Baracskai József polgármester díszkörtét ültet Fotó: Török Gabriella

A fásítási terv meghatározza a telepíthető fajtákat. Egy kormányrendelet értelmében nem szabad ültetni az utcákra fehér akácot, amerikai kőrist, mirigyes bálványfát, cserjés gyalogakácot, kései meggyet és zöldjuhart. Ha a lakosság ilyeneket ültetett a közterületre, azokat a későbbi fenntartás megkönnyítése és a jogszabályi előírás betartása miatt eltávolítja az önkormányzat.

Zalaszentgrót faállományáról készült egy kataszter, amely a fajtákról, a fák méretéről és egészségi állapotáról ad információt, mindez támpont lehet, ha kivágásokra, cserékre kerül sor.

A fásítási terv javasolja a közterületre nem való gyümölcsfák eltávolítását a lakosság bevonásával. A kórokozókra, kártevőkre fogékony fajok leváltását mielőbbi feladatként tűzi ki, ezek például a hársak, melyeket levéltetű és korompenész fertőz.

A képviselő-testület kimondta, hogy közterületre a tulajdonoson kívül más csak a zöldterület kezelőjével folytatott előzetes egyeztetés után, írásban megadott kezelői hozzájárulás birtokában ültethet fát vagy bokrot. A fenntartásról (öntözés, pótlás, karózás, metszés...) legalább három vegetációs időszakon keresztül a növényzet telepítője köteles gondoskodni. Fát kivágni közterületen csak önkormányzati engedéllyel szabad, s pótolni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!