Zalaszentgrót

2017.01.31. 12:01

A múlt értékei

Zalaszentgrót - Beszámolt a tavalyi második félévi munkájáról a Zalaszentgróti Települési Értéktár Bizottság a legutóbbi önkormányzati ülésen.

Szabó Judit

A bizottság 2015 januárjában jött létre a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapján. A képviselő-testület elé került beszámolójában több javaslatot megfogalmazott az helyi értékek megőrzésére irányuló tevékenység kiterjesztésére. Fontosnak tartják egy pályázat kiírását gyerekeknek, hogy feltérképezzék, gyermekszemmel milyen értékek lelhetők fel Zalaszentgróton. Olyan igény is felmerült, hogy mutassák be a helyi értékeket egy 8-10 perces filmben, amelyre szintén pályázatot lehetne kiírni.

A bizottság értékként jelölte meg a Zalaszentgrótról szóló, már meglévő és a jövőben keletkező irodalmi (vers, próza) és egyéb alkotásokat is.

Össze akarják gyűjteni a régi fényképeket a városról, a városi ünnepségekről, ehhez a lakosság segítségét kérik. A fotókat és dokumentumokat digitalizálnák.

Kitűzték azt is célt is, hogy bemutassák az egyes mesterségekhez (például fodrászat) kapcsolódó tárgyakat, ami szintén gyűjtőmunkát igényel. Feladatuknak tekintik a városi televízió felvételeinek megőrzését és a kor követelményeinek megfelelő digitalizálását.

A múlt értékeinek megőrzésében eddig elért eredmények közül kiemelték a fotók és egyéb dokumentációk gyűjtését. Ebben oroszlánrészt vállalt Szabó István, aki lelkiismeretes munkájával folyamatosan koordinálja és gazdagítja a Helytörténeti Gyűjteményt, valamint a közkedvelt „Zalaszentgrót régen” közösségi oldalt. Ő gondoskodik az egykori televíziós felvételek digitalizálásáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!