Zalaszentgrót

2016.12.27. 13:43

Tanyagondnokságot szeretnének - Miniszteri jóváhagyás kell

Zalaszentgrót - Az önkormányzat terveiben továbbra is szerepel, hogy tanagondnoki szolgálatot hoz létre két városrészben.

Szabó Judit

A zalaszentgróti önkormányzat a legutóbbi ülésén is tárgyalt a zalakoppányi és a csáfordi tanyagondnoki szolgálat létrehozásáról. Annak kapcsán került napirendre a kérdés, hogy kiderült, jelenleg csak abban az esetben lehet elindítani ezt az államilag támogatott szolgáltatást, ha az emberi erőforrások minisztere jóváhagyja, szükségesnek tartja.

A tanyagondnoki szolgáltatás elsődleges célja a távolabbi városrészekben élők életfeltételeinek javítása, esélyegyenlőségük növelése, annak elősegítése, hogy hozzájussanak az alapvető közszolgáltatásokhoz. Az igénybevétel önkéntes alapon történik és a lakók számára ingyenes. A tanyagondnok jellemzően ételt szállít, orvoshoz viszi az időseket, iskolába a gyerekeket, kiváltja a gyógyszert és sok mindenben, hivatalos ügyekben is segít a központtól távol élőknek.

A zalaszentgróti képviselő-testület már a májusi ülésén egyetértett a szolgálat létrehozásával, amelyre a jogszabályok szerint Zalakoppány és Csáford városrészben van lehetőség, mert legalább hetven és legfeljebb négyszáz lakosságszámú külterületi vagy egyéb belterületi lakott helyen lehet megszervezni.

Mindkét településrészen sok idős ember él egyedül. Zalakoppányban több sokgyermekes, halmozott szociális hátránnyal küzdő család is lakik. A jövedelmi viszonyok, illetve a város belterületétől való távolság jelentősen behatárolja a szolgáltatások igénybevételének lehetőségét. Az időseknek és az aktív korú, gyermekeket nevelő családoknak is nehézséget jelent a városba való bejutás. A hátrányok a tanyagondnoki szolgálattal csökkenthetők.

Az önkormányzat szeretné, ha a szolgálattal minél nagyobb területet tudna lefedni. Most azt kérik az emberi erőforrások miniszterétől, hogy tegye lehetővé a gondnokság elindítását Zalakoppányban, ahol 296 fő él, a 272 lakosú Csáfordon, továbbá Csáford külterületén, ahol 25 a lélekszám, a 31 lakosú Alsóhegyen és a 12 lakosú Felsőhegyen, valamint a 39 lakosú Felsőaranyodon, tehát összesen 675 állandó lakos számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!