Zalaszántó

2016.08.05. 16:40

Az ország legkisebb kápolnája s a hajdani vízimalom

Zalaszántó - Az ország alighanem legkisebb - mindössze tíz főt befogadó - kápolnája is helyet kapott abban a kiadványban, mely Zalaszántó és testvértelepülése, Szék értékeit mutatja be.

Keszey Ágnes

A Szántói nyári vigasságok hétvégi szórakoztató programjai - köztük sportprogramok, főzőverseny és parasztolimpia előtt - komoly gyűjtőmunka eredményeként létrejött kiadványt: a helyi és széki testvértelepülés  értékekeit  ismertető   könyvecskét mutattak be. A tegnap esti rendezvényen  a zalaszántói nevezetességeket a látogatók elé táró, jövő hét végig látogatható kiállítás is  nyílt a Kultúrházban.

Dézsi Attila és Pintér Márta, a kötet szerkesztője. Középen Kotsy Nándor, a vízimalom hajdani tulajdonosa, ötvenes években készült  motorja és egykori, több mint száz éves rostája előtt Fotó: Keszey Ágnes

– Elsősorban a templom és a kápolnáink játszanak kiemelt szerepet a falu életében, ezekre mind büszkék vagyunk.  Elmondhatjuk, hogy Magyarország legkisebb kápolnája található Zalaszántón: ha jól összeszorulnak, talán tízen férnek be   -  mondta el  Dézsi Attila polgármester.

A kötetben szerepel még a falu több nevezetessége: Tátika vára, a Kotsy vízimalom, a Gersei Pethő kúria  és a tájház, emlékművek, szobrok és keresztek. Több egyesületre, a szellemi örökségre, hagyományokra és a Pávakörre is büszke a falu.

A település vezetője hozzátette: az eddig összegyűjtött értékek és kiadvány csak alapja további gyűjtőmunkának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!