Zalamerenye

2016.08.17. 13:41

Tele pozitív energiákkal - Az érintetlen természeti környezet és a víz birodalma lehetne Zalamerenye

Zalamerenye – Különleges szökőkúttal gyarapodott a település. Ódor László polgármester úgy véli: a ritka látványosság illeszkedik a falu jövőjét hosszú távon meghatározó „vizes” koncepcióba.

Horváth-Balogh Attila

– 2015-ben felajánlást kaptunk egy, immáron 20 éve a településünkön élő osztrák családtól, akik eredetileg a stájerországi Leoben lakói – bocsátotta előre a polgármester. – A település főterének átalakítása során különböző művészi attrakciók kikerültek a térről, illetve átkerültek máshová. A családfő (aki a Leoben-i turisztikai szervezet vezetője volt korábban) úgy gondolta, hogy az egyik díszkutat megvásárolja és Zalamerenyének ajándékozza. A múlt hétvégi falunapon fel is avathattuk, mostanra sikerült méltó módon elhelyezni, kialakítani a környezetét. Ezzel egy időben a településen korábban megszüntetett és elbontott közkutakat felújítottuk, s ismét rendszerbe állítottuk a fokozódó turisztikai érdeklődés miatt.

A polgármester az ajándékba kapott szökőkúttal kapcsolatban hozzáfűzte: elsőre szokatlan látványt nyújt a leginkább egy gépezetre emlékeztető alkotás, de ha valaki jobban elidőz mellette, fel fogja fedezni benne a korszellem üzenetét. A fenntarthatóságot, az emberi tevékenység és a természet együttélését, együttműködését. Anyagai, így például az oldalfalat alkotó kő az érintetlen természetet szimbolizálja, a kerekekkel, csatornákkal, vízadagolókkal teletűzdelt fém test nyilván, az ember alakító tevékenységét – a víz, a fém és a kő harmóniája együtt jelenik meg benne.

– Mindez úgy kapcsolódik Zalamerenyéhez, hogy régen a faluban több vízimalom működött, a víz tehát korábban a térségben élők megélhetésének meghatározó eleme volt. Mára egyetlen vízimalom maradt, amit Szabadics Attila felújított és megnyitott a látogatók előtt – a vízióm szerint a szökőkút és a malom kettősében  kapcsolódik össze a falu múltja, jelene és jövője.

– Az ünnepeket, karácsonyt, húsvétot és a nyári szabadságunkat a feleségemmel, Brigitta-val mindig itt töltjük, Zalamerenyén – hallottuk már a kút adományozójától, az épületrestaurátor Bernhard Taendler-től. – Csodálatos ez a falu, a természeti környezet, az emberek, akik békében élnek egymás mellett, nincs különbségtétel, diszkrimináció osztrák, német, roma és magyar között. Másrészt úgy érezzük, hogy bárhová is megyünk feltöltődni, kikapcsolódni igazán csak itt tudunk, talán azért, mert mint kiderült, Zalamerenye is Európa energiatengelyén található. Azt gondoljuk, erre később komolyan lehet építeni turisztikai szempontból. Ennek a koncepciónak (melyet a polgármesterrel közösen szeretnénk megvalósítani) a része ez a kút is, véleményünk szerint Zalamerenye valódi kikapcsolódást kínálhat osztrák barátainknak.

– Azt szeretnénk, hogy a település az érintetlen természeti környezetet keresők találkozóhelye legyen – jelezte Ódor László. – Ennek jegyében több pályázattal is készülünk, így például fel kívánjuk mérni a környék energiapontjait. Hosszú távon pedig szeretnénk beleágyazni a települést a Kis-Balaton, illetve Zalakaros turisztikai kínálatába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!