Zalamerenye

2016.07.14. 14:21

Pecázni, fürödni tilos! - Aki megszegi, komoly szankciókra számíthat

Zalamerenye – Az önkormányzat a Magyar Országos Horgász Szövetséggel együttműködve kívánja visszaszorítani az illegális horgászokat és a vadkempingezőket.

Horváth-Balogh Attila

A település határában kialakított, 16 hektáros árvízcsúcs-csökkentő víztározón tilos horgászni és fürdőzni mindaddig, amíg az önkormányzat másként nem rendelkezik. A tiltás oka, hogy a zavaros tulajdoni viszonyok rendezését célzó folyamat még nem zárult le.

– 2006-ban örökölte meg az új önkormányzat a tavat minden gondjával és bajával – bocsátotta előre Ódor László polgármester. – Azóta rendezetlenek a tó alatti, illetve a tavat övező területek tulajdonviszonyai, ezért tiltottuk meg a fürdőzést és a horgászatot 2008-ban. Nyilván, nem ez volt a célunk, de ha a törvény betűje szerint akarunk működni, ahhoz előbb tisztázni kell a jogi helyzetet, s azt gondoltuk, ez a felelős magatartás. Másrészt megszaporodtak a gondok, problémák a tó körül, ez is afelé terelt minket, hogy szigorúan lépjünk fel a nemkívánatos jelenségekkel szemben.

S hogy mire gondolt a polgármester? Azt az alpolgármester, Horváth Zoltán igyekezett megvilágítani, aki maga is horgászember.

– Helyből és a környező településekről jöttek át illegális horgászok, halászok, akik éjszaka hálóval emeltek ki nagy mennyiségű halat a vízből – árulta el az alpolgármester. – A tó környéki utakat off road-pályának használták, komoly károkat okozva az önkormányzatnak, illetve az erdő kezelőjének, hiszen az erdei utakat sem kímélték. Az illemhelyek ajtajait leszedték és azokból raktak tüzet. Eközben az önkormányzat évről-évre milliós összegeket áldoz arra, hogy ez a tó megmaradjon.

Ódor László elárulta: nemrég a Magyar Horgászok Országos Szövetsége képviselői megkeresték az önkormányzatot és felajánlották a segítségüket. A település vezetése igent mondott, mert bár korábban próbáltak szép szóval elérni eredményt az illegálisan horgászóknál, fürdőzőknél és vadkempingezőknél, nem jártak nagy sikerrel.

 

– Ezért igent mondtunk a MOHOSZ megkeresésére, a szervezettel együttműködési megállapodást kötöttünk – folytatta a polgármester. – Már voltak ellenőrzések is és sajnos, többen fennakadtak a hálón, rájuk bírságot szabtak ki az ellenőrök.

Ódor László jelezte: a kiszabható bírság alsó határa 50 ezer forint. Hozzátette: reményei szerint idén teljesen rendeződnek a tulajdoni viszonyok, ami a horgászat és halászat előfeltétele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!