Zalamerenye

2015.01.09. 13:07

Visszakapja régi funkcióját a pálos malom

Zalamerenye - Eredeti állapotába állítják vissza az egykori pálos malmot, amiből látogatóközpontot alakít ki az új tulajdonos.

Horváth-Balogh Attila

Eredetileg az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendé, a pálosoké volt a zalamerenyei vízimalom. Mára azonban siralmas állapotba került, szó szerint az összedőlés fenyegette. Az építészeti és ipartörténeti értéket a zalakarosi Szabadics Zrt. alelnöke, Szabadics Attila vásárolta meg Kőhalmi Bélától, a legutolsó tulajdonostól a hozzá tartozó kúriával együtt.

Turi József, Kuti Zoltán, Lorbert Béla és Kuti Lajos a malomkerékhez belülről kapcsolódó hajtás helyének kialakításán dolgozik. Fotó: Szakony Attila

– Az első írásos dokumentum, amit találtam a malomról, 1804-ből származik – bocsátotta előre Szabadics Attila. – Ebben a veszprémi káptalan adta bérbe a malmot a Zsohár-famíliának. Ám mivel mindig pálos malomként emlegették, nyilvánvaló, hogy eredetileg a pálos rend tulajdonában volt, a rendről pedig tudni lehet, hogy 1786-ban oszlatta fel II. József.

– Tehát annál biztos, hogy régebbi – folytatta Szabadics Attila. – Ez a malom az örményesi pálos kolostorhoz tartozott, ami Kehida mellett volt, az viszont már szerepelt az 1260-as években készült összeírásban. Tehát mindebből feltételezhető, hogy az épület valamikor az 1260-as évek és 1786 között épült. Én egyébként azt mondom, inkább a török dúlás után építették, az 1600-as években, amikor a pálos rend újra megerősödött. A malom az 1960-as években szüntette be az őrlést, akkor már a téeszé volt, aminek a tulajdonos Zsohár maga ajánlotta fel, vélhetően ideológiai meggyőződéséből, ahogy az abban az időben lenni szokott, ugyebár...

 

Szabadics Attila úgy tudja, hogy a téesz-elnök kezdeményezte a malom felszámolását, még hozzá arra hivatkozva, hogy az őrléshez felduzzasztott patak nagyon vizenyőssé tette a területet, amit emiatt nem tudtak a mezőgazdaság számára hasznosítani, ami pedig sokkal nagyobb népgazdasági érdek, mint a malom üzemeltetése. Meg is született a felszámolásról szóló párthatározat...

Szabadics Attila nemrég vette meg az ingatlant a legutolsó tulajdonostól, és rögtön hozzá is látott a felújításhoz. Éppen a 24. órában, ugyanis egy hozzáépített rész már leomlóban volt.

– Az épület eredendően 3 szintesnek készült – mondta el. – Két szinten kiállítótér lesz régi, a malomiparhoz kötődő eszközökkel, teknővel, mázsával, korabeli dokumentumokkal és így tovább. A tetőtérben pedig kulturális közösségi helyet hozunk létre, ahol olyan zene-, vagy képzőművészeket és munkásságukat mutatjuk be, akik esetleg még kevésbé ismertek, vagy éppen most indulnak pályájukon.

És hogy mi lesz még belőle? Ahogy Szabadics Attila kijelentette, – és ez a legfontosabb – újra működő malom.

– A tulajdonképpeni őrlést végző mechanikai szerkezetet egy magyar vállalkozás készíti el, amely már több malom rekonstrukciójában részt vett – árulta el. – Két malomkerék lesz, hiszen eredetileg is így volt, a malomkövet és a szitát pedig az emeleten helyezzük el, ahogy az szokás. Lent elevátorok végzik majd a nyers gabona fel- és a kész liszt, vagy dara lemozgatását.

Szabadics Attilának más ötlete is van. A ház villamos-energia szükségletét egy saját generátor termeli majd meg, aminek a hajtását a malomkerék, illetve a víz végzi.

A kivitelező, a J-Terv Kft. képviseletében Józsa Attila elmondta: az épület egyharmadát 1903-ban toldották hozzá, ami mára olyan rossz állapotba került, hogy teljesen le kellett bontani és újjáépíteni. A födémeket és a tartógerendákat is kicserélték.

– És ami nagyon fontos volt, az a technológiai sorrend, ugyanis statikailag annyira instabil volt az épület, hogy jól meg kellett gondolni, melyik részhez, mikor és hogyan nyúlunk hozzá. Ha nem így tettünk volna, most már nem kéne beszélgetnünk itt, ugyanis a malom nem állna – jelentette ki a szakember.

A beruházás egyébként teljes mértékben magánerőből valósul meg és a tulajdonos szándékai szerint májusban átadják.

– Természetesen, nem magamnak csinálom, ezért ha elkészül, előzetes bejelentkezés alapján másoknak, érdeklődőknek, vagy iskolai csoportoknak is szívesen megmutatom – tette hozzá végül Szabadics Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!