Zalakaros

2017.01.04. 13:16

Nem csak a területet szabályozó, de a város arculatát is formáló koncepció született

Zalakaros– Ki kell dolgozni a szabadidősport-tevékenységek támogatási elveit és szempontjait, továbbá bővíteni szükséges a sportegyüttműködéseket a testvérvárosokkal.

Horváth-Balogh Attila

Kettő a fürdőváros 2017-től 2020-ig tartó időszakára vonatkozó sportkoncepciójának célkitűzései közül – a Stégli János sportszervező által összeállított stratégiát decemberben fogadta el a képviselő-testület.

– A 2017 – 2020 közötti évekre vonatkozó sportkoncepció általános célja, hogy az aktuális változásokhoz, továbbá az önkormányzat számára előírt jogszabályi kötelezettségekhez alkalmazkodva, a város minden polgára részére kiszámítható önkormányzati szerepvállalást határozzon meg a sportélet valamennyi területén. Ez alatt a szabadidősportot, a diáksportot, az utánpótlásnevelést, illetve a verseny- és élsportot értem – bocsátotta előre Novák Ferenc polgármester. – Ennek tükrében a képviselő-testület, illetve a városvezetés fontosnak tartja a versenysport, az iskolai és diáksport, valamint a szabadidősport támogatását. A támogatást évről évre saját civil alapjából nyújtja a város, pályáztatás útján. Ennek kapcsán szakmai bizottságot hozunk létre, amely meghatározza majd a pályáztatás elveit.

Fotó: Szakony Attila/ archív

A polgármester hozzátette: folyamatosan fejlesztik sportlétesítményeiket, tavaly például a tornaterem nyílászáróinak cseréje történt meg – tehát naprakészen figyelemmel kísérik a sportobjektumok állapotát, ám ezzel együtt a jövőre nézve kidolgoznak egy létesítményfejlesztési koncepciót is. Rámutatott: 2017-ben két kiemelt sportrendezvény lesz Zalakaroson, az egyik a sakkverseny (idén már a 36. alkalommal), a másik pedig a kerékpárverseny, amely a 4. legnagyobb ilyen megmozdulás az országban. A most elfogadott sportkoncepcióban e rendezvények további bővítése fogalmazódott meg célként. Hasonló elképzelés vetődött fel a Nagykanizsa-Zalakaros Futóverseny kapcsán is, melyen nagyon sokan vesznek részt minden alkalommal.

– A rendezvényeink között egyre több a sportolással, az egészséges életmóddal összefüggő esemény (ilyen például a túrázás), verseny, s azt gondolom, ezt az irányt érdemes folytatni – szögezte le Novák Ferenc.

Hozzátette: már 2007-ben elkészült egy, a behiákpusztai településrészen felépítendő sportcentrum terve – hogy ebből mikor és mekkora előrelépés realizálódik, az a jövő titka.

– Szeretnénk továbbá elindítani testvérvárosainkkal, Olesno-val, Asperhofen-nel és Puchheim-mel a sportegyüttműködéseket – jelezte a polgármester. – Ma még csak az Olesno-i békefutáson veszünk részt. De bízom abban, hogy a megfogalmazott elképzelésekhez tudunk majd forrásokat is hozzárendelni.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!