Zalakaros

2016.12.02. 12:03

Nagylelkű felajánlásból készült el az emléktábla

Zalakaros – Huszár Győzőnek, a fürdőváros kiváló pedagógusának állít emléket az a tábla, amit ma avattak fel.

Horváth-Balogh Attila

Az iskola bejáratánál elhelyezett, egy nagylelkű felajánlásból készült emléktáblát Novák Ferenc polgármester és Grófné Csatos Andrea, az oktatási intézmény igazgatója leplezte le. Az eseménynek különös aktualitást ad, hogy Zalakaros híres tanítója születésének 135., halálának pedig 60. évfordulója van idén.

Grófné Csatos Andrea és Novák Ferenc leplezték le a táblát  Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Úgy gondolom, egy nagyszerű embernek, igazi szellemi óriásnak állítottunk emléket – bocsátotta előre avatóbeszédében Novák Ferenc. – Huszár Győző emléke, ha el is veszne az emberek emlékezetében, könyvei által örökre megmarad, művei halhatatlanná tették a nevét – folytatta a polgármester. – 1918 és 1940 között volt Zalakaros tanítója, s 1956-ban bekövetkezett haláláig itt élt. Szlovák, német, francia, olasz, latin és görög nyelven beszélt. Tudományos munkát folytatott a neveléstan, a filozófia, az algebra és a felsőfokú matematika területén. Köteteket írt a differenciálszámításról, az integrálszámításról és még folytathatnánk a sort. 1938-ban a Nemzetnevelés című országos periodikában jelent meg a „Néhány szó a tanítóakadémiáról és líceumról” című cikke. Nem egyszerű körülmények között hihetetlenül értékes és példamutatóan termékeny életút az övé, melyet azóta se szárnyaltak túl településünkön.

A leleplezés után az iskola képviselői koszorút is elhelyeztek az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!