Zalakaros

2017.04.24. 12:34

Drágább a segítség - A minimálbéremelés miatt kellett növelni a díjat

Zalakaros - A házi segítségnyújtás térítési díjainak emeléséről döntött a közelmúltban a képviselő-testület.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt elöljáróban Novák Ferenc polgármestertől, Zalakaros Kistérség Többcélú Társulás tanácsának elnökétől megtudtuk: a házi segítségnyújtást a kistérség működteti. Ugyan ebben a konstrukcióban az ellátottak után az állami normatíva 130 százaléka, azaz 273 ezer forint igényelhető az államtól ellátottanként, a gazdaságos működést ellehetetlenítette a minimálbér és a szakképzetteknek fizetendő minimálbér január elsejével történő emelése.

A társulásnál abban bíztak, hogy a kormány a többletkiadást kompenzálja.  Azonban erre nem került sor, ezért a házi segítségnyújtás éves költségvetésének tervezésekor csaknem 3,6 millió forintnyi hiány mutatkozott. Mint azt Novák Ferenc a Zalai Hírlapnak elmondta, a kritikus helyzet kezelése érdekében elkerülhetetlenné vált a gondozási díj emelése, úgy az ellátottak körében, mint az önkormányzatok esetében. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a gondozottaknak április elsejétől 180 helyett 200 forintot kell fizetniük óránként, az önkormányzatoknak pedig a napi 150 forint helyett kettőszázat.

Az emelésből 1.096.940. forint többletbevételre számítanak. A Zalakaros Kistérség Többcélú Társulás társulási tanácsa döntéseit a rendeletalkotásra kijelölt önkormányzat, ez esetben Zalakaros képviselőtestülete foglalja rendeletbe – ez történt most is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!