klímavédelem

2021.09.23. 18:16

Megkezdődött a GreenTech Zalaegerszeg konferencia és szakkiállítás

Elköteleztük magunkat az életminőséget, a technológiaváltást, a versenyképességet, az együttműködési képességet és a jövőképet meghatározó klímavédelem mellett. Ebben városunk aktív szerepet fog vállalni, mert felelősek vagyunk a környezetünk megóvásáért.

Ezt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere fogalmazta meg csütörtökön délelőtt, amikor a Greentech 2021 rendezvény résztvevőit köszöntötte. A zöldenergiáról, fenntarthatóságról szóló kétnapos szakkiállítást és konferenciát második alkalommal rendezik meg, ezúttal a Zalazone járműipari tesztpálya adott neki otthont.

Dr. Birkner Zoltán, Vigh László, Steiner Attila, dr. Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az elektromos és önvezető autók a jövőt jelentik, ami azonban sok kihívás elé állítja a fejlesztőket, és a használókat, de ez nem tántoríthat el minket. Erre Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a technológiai átállásban kiemelkedő szerep jut a 400 hektáros Zalazone-nak, ami a járműipar Szilícium-völgyének tekinthető.

A jövő generáció számára meg kell őriznünk gyönyörű környezetünket, a minket körülvevő világot. Erről dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott beszélt, aki hozzátette, a kormányhivatal munkatársai kiveszik részüket a jövőbe mutató, a klíma védelmét szolgáló beruházások megvalósításából. Szakmai feladataik közé tartoznak egyebek mellett a környezet- és természet védelméhez kapcsolódó ügyek intézése, és ez évtől már a hulladékgazdálkodásban is hatósági jogkört kaptak, emelte ki.

Elektromos autók sora a szabadtéri kiállításon
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az elmúlt években 37 intézmény energetikai korszerűsítése történt meg, napelempark települt, biogázüzem létesült és távhőrendszer kiépítését tervezik. Ezekről Bali Zoltán alpolgármester szólt, aki Zalaegerszeg a jövő városa című előadásában az elért eredményeket, a terveket mutatta be.

A környezet védelmére példaként említette a közösségi összefogással eddig már elültetett hétezer fát, a körforgásos hulladékgazdálkodást szolgáló búslakpusztai korszerűsítést.

Hazánk is vállalta, hogy 2050-re a nettó szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenti. Ezt az adatot Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára osztotta meg a hallgatósággal. Mivel a közlekedésből származik a légkörbe kerülő CO2 ötöde, ezért fontos ezen a területen az elektrifikáció. Ezzel párhuzamosan a villamos energia előállítása is “zöldül”, azaz 2030-ra 90 százalékban CO2-kibocsátás nélkülivé válik. Ebben nagy szerep jut a napelemparkoknak, amelyek teljesítménye már elérte a 6000 MW-ot, ez meghaladja a paksi erőmű háromszorosát.

Zala megye az innováció terén élen jár. E kijelentését dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke azzal támasztotta alá, hogy megyénk az elmúlt két évben csak az NKFI Alapból 5,2 milliárd forint támogatást kapott kutatás-fejlesztés-innovációra.

A Greentech 2021 pénteken pályaorientációs programokkal, 40 kiállítóval, 300 szakmai szereplővel, és újabb előadásokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!