A Magyar Falu Program keretében kaptak támogatást

2020.08.03. 09:00

Jó minőségű lesz az út Homokkomárom zsigárdi falurészén

Nagy beruházás kezdődik hamarosan a falu részét képező Zsigárdmajori utcában. A község külterületén lévő utca jelentős része megújul a Magyar Falu Program közel 30 millió forintos támogatásából.

Szabó Zsófia

Singula Ferencné, Homokkomárom polgármestere, Sipos-Takács Erika, Homokkomárom alpolgármestere és Sipos Gáborka, a falu egyik legifjabb lakója a tervezett út helyszínén Fotó: Szabó Zsófia

Habár a falu részét képezi Zsigárdmajor – közismertebb nevén Zsigárd – mondhatni, közelebb fekszik Palinhoz vagy Korpavárhoz. Megközelíteni a sok család által lakott, csendes kis lakóövezetet nem egyszerű, legalábbis zimankós időben. Télen, nagy hóban vagy nagy zivatarok idején szinte az ott élők is csak a csodával határos módon tudnak otthonaikba hazajutni, ám arra is volt példa szélsőséges időjárás esetén, hogy gyakorlatilag „bezárva” maradtak a helybéliek. Ami pedig a normál hétköznapokban történő megközelítését illeti az utcának, a 74-es főút felől, közel két kilométeres döcögés után lehet megérkezni Zsigárdba. Az említett útnak egyébként több tulajdonosa van: Nagykanizsa városa, a magyar állam vagyonkezelőjeként a Zalaerdő Zrt. és Homokkomárom önkormányzata. Emiatt az út felújítása, rendbetétele évtizedek óta problémákba ütközött. Tavaly tavasszal új egyeztetések kezdődtek emiatt a települések és a Zalaerdő Zrt. között, ezektől minden érintett változásokat remél.

A festői szépségű, gyönyörű környezetben megbúvó Zsigárdmajor mindennapjairól Sipos-Takács Erika, Homokkomárom alpolgármestere mesélt érdekességeket. A falu egyik vezetője harmadik ciklusát tölti alpolgármesterként, nevéhez több sikeres program koordinálása fűződik. Sipos-Takács Erika azt mondta: azon túl, hogy a közösség építése és a község fejlesztése motiválja a kezdetek óta, mégis az a legfontosabb célja, hogy a zsigárdi út problémájára végleges megoldást találjon.

Singula Ferencné, Homokkomárom polgármestere, Sipos-Takács Erika, Homokkomárom alpolgármestere és Sipos Gáborka, a falu egyik legifjabb lakója a tervezett út helyszínén Fotó: Szabó Zsófia

– A májusban elnyert Magyar Falu Program célirányos pályázati kiírása kizárólag arra vonatkozott, hogy a külterületi útként minősített lakókörnyezetben végre utat építhessenek. Az elnyert támogatás kizárólag erre fordítható. Nagy szükség is volt a támogatásra, ugyanis mészkőborítású, hepehupás úton közlekednek az ott élők. Rossz idő esetén pedig nagyon rosszak a járművel történő közlekedési feltételek – összegezte Sipos-Takács Erika alpolgármester.

A Magyar Falu Program részleteiről Singula Ferencné polgármester beszélt.

– Nagy mérföldkőnek számít településünk életében, hogy valami teljesen újat építhetünk: nem felújításról, renoválásról beszélünk, hanem egy új dolog létrehozásáról a Zsigárdmajori utca esetében. Kora tavasszal írták ki a Magyar Falu Program pályázatát külterületi út rendbetételére, s mi éltünk a lehetőséggel, melynek eredményeként 29,9 millió forintot nyertünk. A kivitelezés hamarosan elkezdődik. Remélhetőleg már az ősz elején, 303 méter hosszan, aszfaltos úton járhatunk Zsigárdon: a haranglábtól a gazdasági épületekig – összegezte Homokkomárom vezetője.

A faluvezetők hangsúlyozták: nem az említett projekt az egyedüli, amelyen dolgoztak. Jelenleg is három benyújtott pályázata van a falunak: új játszótér építésére, a templomhoz és az erdészházhoz vezető út rekonstrukciójára és a falubusz cseréjére is adtak be támogatási kérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!