A jelöltek pontosan dolgoztak

2018.09.06. 07:00

Cukrászok mestervizsgája a kanizsai Thury György Szakképző Iskolában

Bonbonok, pohárkrémek és kelt tészták. A cukrászszakma hét mesterjelöltje tegnap a Thury György Szakképző Iskolában gyakorlati tudásáról adott számot.

Benedek Bálint

A zsűri tagjai, Hegedüs Józsefné Éva (balról), Gehér László és Mikó Imréné alaposan megvizsgálták az elkészült cukrásztermékeket Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A szakképzési törvény előírása szerint külső képzőhelyeken gyakorlati oktatóként csak olyan szakember tevékenykedhet, aki rendelkezik az adott szakmában mesterlevéllel. Annak elősegítése érdekében, hogy ezt az előírást teljesíteni lehessen, elindult a gyakorlati oktatók számára a mesterképzés.

– A részt vevő cukrászok 120 óra elméleti képzést követően 40 óra gyakorlatot teljesítettek, s közben elsajátíthatták a mesteri címhez szükséges többletfortélyokat – mondta Tubolyné Csilla mestervizsga-referens. – A precíz munkavégzéshez ez még nem elég, sokan otthon tökéletesítették a tudásukat. Ezúttal tételt húztak, felvert és gyúrt tésztákat, valamint bonbonokat készítettek. Ezenkívül egy tortát különféle cukrásztechnikai elemek segítségével kellett minél harmonikusabban kidíszíteni. Az elkészült termékeket a zalaegerszegi Gehér László cukrászmester vezette háromtagú zsűri értékelte és pontozta. A vizsgák sorának ezzel nincs vége, szeptember 11-én írásban, majd 17-én szóban adnak számot az ismereteikről.

A zsűri tagjai, Hegedüs Józsefné Éva (balról), Gehér László és Mikó Imréné alaposan megvizsgálták az elkészült cukrásztermékeket Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Gehér László, a zsűri elnöke maximálisan elégedett volt a látottakkal, olyannyira, hogy szerinte a Kanizsán vizsgázók kitűnően, pontosan dolgoztak, a hagyományos alapanyagokkal nagyon jól bántak, a külső megjelenés minden esetben harmóniában volt az ízvilággal.

– A mai trendek megkövetelik a frissességet, a szép küllemet és a minőségi alapanyagok használatát – hangsúlyozta Gehér László, a zsűri elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!