Frissen Zalából

2021.10.15. 15:00

Bővült a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást használók köre Bödeházán

Tovább bővült a térségben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást igénybe vevők köre. A határ menti faluban újabb négy készüléket helyeztek ki a meglévők mellé, ezek finanszírozását az önkormányzat vállalta, ezzel erősítve a falu idős, egyedül élő lakóinak biztonságát.

Korosa Titanilla

Horváth Hajnalka ismertette a szolgáltatást

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást Lenti, illetve Őriszentpéter vonzáskörzetében több településen biztosítja a Kolping Gondozási Központ. A segélyhívó készülék krízishelyzetek elhárításakor nyújthat segítséget az időseknek, egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt rászorulóknak, fogyatékosoknak, illetve pszichiátriai betegeknek.

Horváth Hajnalka ismertette a szolgáltatást
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Nemrég Horváth ­Hajnalka, a Lenti központú idősgon­dozó intézmény alapszolgáltatási koordinátora tartott tájékoztatót a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működtetéséről Bödeházán. Elhangzott, a szolgáltatásban biztosítják, hogy az ellátott személy segélyhívása esetén a gondozó fél órán belül megjelenjen az idős embernél, és nemcsak egészségi, hanem egyéb probléma, például a személyét ért támadás esetén is megtegye a szükséges intézkedést. A diszpécserközpont Lentiben van, ide érkeznek a hívások, majd innen kap értesítést az illetékes gondozó. Maga a készülék falra szerelhető egységből és rádió adó-vevőből áll, melynek adórésze pár centis készülék, ami nyakban hordható, és szükség esetén gombnyomással riasztható vele a központ, ahol hangjelzéssel együtt a számítógép monitorján megjelenik a segítséget kérő neve, címe. A jelzőrendszer életet is menthet, emelte ki a szakember.

Bedő Andrea, Bödeháza polgármestere a szolgáltatással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az önkormányzatnak fontos, hogy a falu idősei jól és biztonságban érezzék magukat.

Végi Zsuzsanna, Bödeháza önkormányzati képviselője, aki maga is szociális szakember, elmondta, a jelzőrendszeres szolgálattal az önkormányzat régi álma valósult meg. Saját életéből hozva példát hangsúlyozta a jelzőrendszer előnyeit és nélkülözhetetlenségét.

– Egyedül élő édesanyámnál tapasztaltam a szolgálat hatékonyságát, 2018 óta működik nála a jelzőrendszer, azóta kétszer vált szükségessé számára segítség hívása, mindkétszer gyorsan érkezett a gondozó és sikerült hamar orvosolni a problémát – mondta. – Ezen tapasztalatok alapján javaslom, hogy minél többen vegyék igénybe a falu időskorú lakói a jelzőrendszeres szolgáltatást – emelte ki.

Hozzátette, a készülék használatát a Kolping Gondozási Központ szakemberei megtanítják, de a falugondnoknak is fontos szerepe van az idősek életében, hiszen naponta találkozik velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!