Kényszermunkán ítélet nélkül

2018.12.10. 07:00

A diktatúra áldozataira emlékeztető plakátokat helyeztek ki Nagykanizsán

Málenkij robot, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban címmel szervezett történelmi estet a Honvéd Kaszinóban szombaton a helyi német nemzetiségi önkormányzat.

Benedek Bálint

Lancsák József (balról) és dr. Bognár Zalán a plakátkiállítást tanulmányozza Fotó: Gergely Szilárd

Nemrég e témakörben Pécsen tartottak egy konferenciát, ahol a szovjet munkatáborokba elhurcolt magyarok és magyarországi németek szenvedéstörténete került a középpontba. A történtek megértéséhez kivételes plakátkiállítást készített a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága. A Kanizsán januárig látható tárlat bemutatja az eseményeket, és túlélők visszaemlékezéseit is olvashatják az érdeklődők.

– A kommunista diktatúra 1944. december 22-én kiadott 0060. számú hadparancsa alapján ítélet nélkül elhurcoltakra emlékezünk – mondta Lancsák József, a Nagykanizsai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – A táborokba hozzávetőleg 700 ezer magyart deportáltak, egyharmaduk soha nem tért haza.

Lancsák József (balról) és dr. Bognár Zalán a plakátkiállítást tanulmányozza Fotó: Gergely Szilárd

Az esten a téma tudományos kutatásainak legújabb eredményeiről dr. Bognár Zalán, a Károli Gáspár Egyetem történész docense tartott előadást, s levetítették a „Kicsi munkán a Kaukázusban” című dokumentumfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!